NL kiest

Volgens de NOS is gisteren bij de NOS de verkiezingscampagne begonnen, maar natuurlijk zijn wij al een tijdje bezig. Deze week beloofde de minister-president iedere werkende Nederlander een douceurtje van duizend euro en een dag eerder werd SP-lijsttrekker Roemer door het zakenblad Quote afgebeeld als een met bloed bespatte seriemoordenaar die een cirkelzaag in de hand houdt.

Toch denk ik dat de campagne al eerder is begonnen met het stuk van Bert Vuijsje, dat onlangs in deze krant stond. Onder de kop 'Waarom ik voor één keer SP stem' schreef deze verstokte sociaal-democraat: 'Tot mijn grote verdriet maakt de PvdA onder leiding van Samsom geen schijn van kans om de verkiezingen te winnen. Dan blijft er maar één mogelijkheid over om Mark Rutte uit het Torentje te verdrijven. Extreme omstandigheden vereisen helaas extreme acties in het stemhokje. Het is niet anders: Mussert of Moskou, Rutte of Roemer.'

Mussert of Moskou, ik moest daar lang over nadenken.

Het is niet om een nieuwe Historikerstreit te ontketenen, maar anders dan Vuijsje zou ik - uiteraard met de revolver op de borst - voor Mussert kiezen. Want ga maar na: het nationaal-socialisme is natuurlijk vreselijk geweest met die zes miljoen vermoorde Joden en zo, maar uiteindelijk heeft communisme nog meer miljoenen slachtoffers opgeleverd. En wat nog belangrijker is: het nationaal-socialisme duurde relatief kort - nog geen twintig jaar - terwijl het communisme bijna een eeuw de mensheid heeft geterroriseerd. Gebleken is dat je makkelijker van Mussert afkomt dan van Stalin, en daarom kies ik toch voor de eerste.

Wat de stemverklaring van Vuijsje en het omslag van Quote duidelijk maakt, is dat de verkiezingsstrijd kort maar fel zal worden. Daarin was de campagnestart bij de NOS was nog maar een voorproefje, want de Grote Drie - Roemer, Rutte en Wilders - lieten verstek gaan.

Zij treden pas in de arena als de spanning naar een hoogtepunt is gestegen. Logisch natuurlijk, want als je goed scoort in de peilingen, kun je alleen maar verliezen. En als je slecht scoort in de peilingen kun je alleen maar winnen. De koplopers bleven dus liever weg en lieten de popelende achtervolgers met lege handen.

Wilders, zo heette het, was nog met vakantie. Roemer had last van media-overkill, terwijl Rutte nog fijn van het mooie weer geniet. Dinsdagavond zat de minister-president met Fred Teeven, Eric Nordholt en met nog een politieman die ik niet herkende, ontspannen een vorkje te prikken op het terras van Hotel de l'Europe tegenover de Amsterdamse Munt.

Dat alles gaf het debat van de acht overgebleven lijsttrekkers iets van het Bal der Geweigerden, u weet wel, dat parallelle feest van mensen die geen kaartje hebben gekregen voor het echte Boekenbal. Ik wil niet zeggen dat het debat meer een bijeenkomst was voor losers, maar een echte winnaar, iemand die met kop en schouders boven de rest uitstak, was er niet bij.

Pechtold, Sap, Samsom en al die andere goedwillende keutelaars vormden het voorprogramma van de artiesten waar het publiek werkelijk op zit te wachten. De acht mochten onderling wat kissebissen, maar ik vermoed dat dit hun curve in de peilingen geen goed heeft gedaan.

Laat de werkelijke gladiatoren binnenkomen!

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden