NK voor viertallen nadert ontknoping

De afvalrace van het NK viertallen is in het definitieve stadium gekomen. De Lombard en Pegasus maken op 25 en 26 januari uit wie zich tot Nederlands kampioen 2002-2003 mag kronen....

Als beloning voor de plaatsen één en twee van de Meesterklasse kregen Crash en 't Onstein vrijstelling voor de kwartfinale. De Lombard, met de hakken over de sloot naar de play-offs, en Pegasus hielden de vingers lenig met zwaarbevochten zeges op landskampioen Modalfa en Hok.

Als erfenis uit de reguliere competitie begonnen Crash (+6 imps) en 't Onstein (+21 imps) met voorsprong aan de halve eindstrijd. Deze carry-over verdween in de eerste (van totaal zeven) zittingen van twaalf spellen snel. De Lombard liet het favoriete 't Onstein nooit toe in de wedstrijd en won overtuigend.

De slotzitting in de andere wedstrijd bood volop spanning en amusement. De routine van Pegasus bleek te veel voor het jeugdige enthousiasme van Crash.

Niemand raakt uitgepraat over 'Team Oranje'. Toine van Hoof, de door de NBB aangestelde manager van de nationale kernploeg, volgde met argusogen de verrichtingen van de zeven al uitgenodigde paren en speurde naar nieuwe kandidaten. 'Voor de samenstelling van het op semi-professionele leest geschoeide Team Oranje moet elke speler individueel solliciteren. Pas daarna wordt een contract opgesteld en getekend', aldus Van Hoof.

Voor Anton Maas verliep het weekeinde teleurstellend. Niet alleen ging hij met 't Onstein kopje onder. Ook ging zijn deelname aan Team Oranje in rook op omdat partner Ramondt zich afmeldde. Maas vierde onlangs zijn vijftigste verjaardag maar is en blijft een even technisch begenadigde als ambitieuze speler. Hij voelt zich fit genoeg om zijn internationale loopbaan de komende jaren voort te zetten. Voor Maas, met een formidabele staat van dienst (dertig nationale titels, brons bij de Olympiade, zilver en brons bij het WK) dreigt een rol aan de zijlijn.

Ricco van Prooijen (Crash) stelde in diagram 1 alle vertrouwen in het bieden van noord.

Zie diagram 1

west noord oost zuid

-- -- pas 1*

pas 3SA pas 4*

pas 4* pas 5*

pas 6* pas pas

pas -- -- --

Het bieden: 3SA gaf hartensteun (vierkaart) aan met 12-15 punten. 4* en 4* waren controles (aas, heer, singleton of renonce) op weg naar een mogelijk slem. Na 4* sloeg zuid met 5* het 4*-bod over; logisch omdat een controle in schoppen ontbrak. Zuid wilde met deze aanpak bereiken dat noord met *A, of eventueel *H naat=r slem zou gaan.Noord was op een geheel andere golflengte en bood toch 6* ondanks het ontbreken van de noodzakelijke schoppencontrole.

West, van Prooijen, luisterde goed naar het bieden en begreep wel waar zuid om vroeg. Met de schoppencontrole verzekerd door noord - *A omdat west zelf tegen *H aankeek - was de uitkomst onder *H vandaan niet aanlokkelijk. Zowel noord (4*) als zuid (5*) kondigden een controle in ruiten aan, wat west ook deed afzien van een uitkomst in die kleur. Het afstrepen van de mogelijkheden leidde tot de uitkomst in klaveren ook al was het doel daarvan lang niet duidelijk. West verwenste na het spel, en -1460, zijn eigen vertrouwen in de biedcapaciteiten van noord-zuid.

Maarten Schollaardt en Bas Drijver (de Lombard) hadden de zaakjes in diagram 2 bijzonder goed voor elkaar.

Zie diagram 2

west noord oost zuid

-- -- -- 1SA

pas 2* pas 2*

pas 2SA pas 3*

pas 3* pas 3*

pas 3* pas 4*

pas 4* pas 4*

pas 4SA pas 5*

pas 6* pas pas

pas -- -- --

Een prachtig voorbeeld van de bijna wetenschappelijke manier waarop het jonge paar het bieden benadert. 1SA: 15-17. 2*: Stayman. 2*: vierkaart. 2SA: transfer naar 3* met diverse betekenissen. 3*: verplicht. 3*: vijfkaart * of * met een singleton in de andere lage kleur. 3*: vraagbod. 3*: vijfkaart * met een singleton *. 4*: *-fit plus *A. 4*: controle. 4*: controle. 4SA: Roman Keycard Blackwood. 5*; twee azen. 6*: we zijn er!

Het 6*-contract is vooral vanuit noord bekeken een uitstekende propositie. Maak van *H in zuid *H of *B en 6* is vrijwel honderd procent. Met de troeven twee-twee verdeeld bij oost-west zijn er altijd twaalf slagen.

De twee paren van 't Onstein maakten de favorietenrol niet waar. In diagram 3 verloren zij onverwacht een kwetsbare manche.

Zie diagram 3

west noord oost zuid

pas pas 1* 2*

3* 4* pas pas

pas -- -- --

Muller/de Wijs (De Lombard) boden na het 2*-volgbod door zuid (een *+* tweekleurenspel) snel naar 4* te spelen door noord. Ook het spelen was in een mum van tijd voorbij. Oost kwam uit met klaveren voor het aas van west. Harten na, *H en *A in oost. De volgende harten was voor *V van noord. Noord nam *H mee en troefde vervolgens klaveren en ruiten heen en weer voor elf slagen.

Op de andere tafel speelde 't Onstein 4* met zuid als leider. West, Bas Drijver, vond gebaseerd op de goede stops in klaveren en ruiten gevoegd bij de 1*-opening van oost de uitstekende uitkomst van een kleine troef.

Het spelverloop: Schoppen voor *A in zuid, harten naar *H en *A in oost. Harten boer voor *V in de dummy. Een kleine klaveren - de leider koos voor dit speelplan in de veronderstelling dat oost *A had - uit noord voor *B van west die troef naspeelde voor *H in zuid, Ruiten en een tweede keer klaveren getroefd, gevolgd in de slagen acht en negen door opnieuw ruiten getroefd en klaveren getroefd. Helaas bleef *A hangen in west en de leider ging met de derde keer ruiten naar *B in west van slag waarop uit de dummy *H verdween. Oost-west hadden op dit moment drie slagen binnen en 4* kon niet meer gemaakt worden. West speelde *A in de dubbele renonce en de leider troefde in de dummy. Per ongeluk troefde zuid over en verloor daardoor de laatste twee slagen aan *A en *10 van oost voor twee down en dertien kostbare imps.

Winnend, naast de variant met *A in west, is ook in de tweede slag een ruiten te troeven. Je houdt dan het tempo - met tussendoor *H voor *A en harten voor *V - om nog twee keer ruiten te troeven en een ruitenslag af te staan zodat - voor deze speelwijze moeten de ruiten bij oost-west vier-vier verdeeld zitten - de dertiende ruiten van zuid de tiende slag wordt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden