'Nizzar wist dat hij ging sterven'

Het geweld tussen Israël en de Palestijnen dreigt uit te lopen op een oorlog. Het dodental bedraagt na dit weekeinde meer dan dertig....

De begrafenis van de 15-jarige Palestijnse 'martelaar' Nizzar Mahmoud Eidah wordt luister bijgezet door twee gewapende en gemaskerde mannen. Vanaf het dak van een gebouw naast de begraafplaats vuren ze geregeld salvo's af om een bijzondere passage te onderstrepen in de toespraken van de verzamelde notabelen.

Nizzar is een van de meer dan dertig Palestijnen die de afgelopen vier dagen zijn gedood door het Israëlische leger. Aan Israëlische kant waren tot zondagavond twee soldaten om het leven gekomen. Nizzar werd zaterdag door een kogel in de borst getroffen toen hij stenen gooide naar de Israeli's.

De Palestijnse mensenrecht enactivist Bassam Eid heeft de afgelopen dagen de aard van de verwondingen bekeken in Palestijnse ziekenhuizen. 'Dit heb ik zelfs niet meegemaakt tijdens de Intifadah.' Een groot percentage van de wonden bevindt zich op het bovenlichaam, het hoofd en de ogen. 'De Israëlische soldaten houden zich duidelijk niet aan hun eigenschietinstructies.'

Op de begrafenis van Nizzar in het vluchtelingenkamp Deir Ammar op de Westelijke Jordaanoever is zondag de sfeer grimmig. 'Hij heeft geluk gehad, ik wil ook mijn leven opofferen voor de Al Aqsa-moskee', zegt Nizzars neef Tareq Eidah. Nu Nizzar voor de Palestijnen een martelaar is geworden, komen honderden mensen zijn familie feliciteren.

Ondanks zijn prille leeftijd was Nizzar een veteraan in de jongerenbeweging van Fatah, de organisatie van Yasser Arafat. Ster-spreker op de begrafenis is dan ook Marwan Barghouti, de leider van de Fatah-activisten op de Westelijke Jordaanoever.

Barghouti belooft de aanwezigen op de begrafenis dat Nizzar niet vergeten zal worden. 'We verdedigen Jeruzalem. We zullen nooit vrede sluiten zonder Jeruzalem.' Hij beschuldigt de Israëlische troepen ervan doelbewust een bloedbad te hebben aangericht. 'Er wordt oorlog gevoerd tegen het Palestijnse volk.'

Tareq vertelt dat zijn neef Nizzar de avond voor zijn dood een krant zag met foto's van de Palestijnen die vrijdag om het leven waren gekomen bij het geweld op de Tempelberg, door moslims de Haram al Sharif genoemd. 'Hij zei zelf ook zo in de krant te willen staan.' Tareq is vol bewondering voor zijn neef. 'Hij wist zaterdag toen hij ging demonstreren in Beit El dat hij ging sterven.'

Volgens mensenrechtenactivist Bassam Eid schieten de Israëli's tijdens deze geweldsuitbarsting om te doden. 'Beide kanten willen hun kracht demonstreren. De Palestijnen maken duidelijk dat ze niet met de Haram al Sharif laten sollen en de Israëli's laten zien dat de Palestijnen een hoge prijs moeten betalen voor zulk geweld.'

Zie verder pagina 5, kolom 2

Van het oog van de twaalfjarige Alaa is niets meer over

Vervolg van pagina 1

Beit El, ten noorden van de Palestijnse stad Ramallah, is ook zondag een van de plekken waar Palestijnse stenengooiers oog in oog staan met Israëlische soldaten. Van de Palestijnse kant walmt de rook van brandende banden naar de Israëli's toe. De soldaten verschuilen zich achter hun jeeps of achter bomen en lossen af en toe, schijnbaar willekeurig, een schot. Op een heuvel hebben zich enkele honderden Palestijnen verzameld die het schouwspel gadeslaan.

Een Palestijnse omstander legt uit dat de Israëli's soms vanaf de heuvel de demonstranten onder vuur nemen. Nu zitten de soldaten door de grote Palestijnse aanwezigheid in het dal vast. Later barst bij Beit El een echt vuurgevecht los en nemen de Israëli's een nabijgelegen Palestijns hotel over om beter te kunnen schieten.

Mensenrechtenactivist Bassam Eid is ervan overtuigd dat de Israëli's moedwillig op het bovenlichaam van de demonstranten schieten en zelfs op de ogen. In het St. John ziekenhuis in Oost-Jeruzalem liggen zes patiënten bij wie een oog is uitgeschoten door de Israëlische ordetroepen. Dat is een opvallend groot deel van het totaal aantal zwaargewonden, zegt Eid.

Het verse verband op de lin keroogkas van de twaalfjarige Alaa Badran is alweer met bloed doordrenkt. Een neef toont verontwaardigd een röntgenfoto waarop de kogel te zien is in de oogkas van Alaa. Van het oog zelf is niets meer over.

De familie van Alaa woont in de oude stad van Jeruzalem. Bij de rellen daar vrijdag had een met rubber bedekte kogel een gat geschoten in de wang van Alaa's vijf-jarige broertje Abdallah. Alaa werd zaterdag naar een oom gestuurd in het vluchtelingenkamp Kalandia. Hij werd geraakt toen hij tussen een groep stenengooiende kinderen stond. 'Maar zelf gooide ik niet. Ik zag de soldaten eerst niet eens', zegt Alaa.

Een 33-jarige man die bij het geweld na het vrijdagsgebed in de Al Aqsa zijn rechteroog verloor, vindt het een kleine prijs voor de verdediging van de moskee. 'Ik voel me prima, ik heb vrede met mezelf, maar ik vraag me af hoe de Israëli's die dit hebben gedaan zich voelen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden