Nitraatbommen op het parkeerterrein

Bij de gecoördineerde aanval op de vluchtelingenopvang in Woerden zijn vrijdagavond elf mensen aangehouden. De aanval is traumatisch voor de aanwezige vluchtelingen geweest, zo zei burgemeester Victor Molkenboer van Woerden. Premier Mark Rutte heeft zaterdagmiddag een bezoek gebracht aan de noodopvang in Woerden. Volkskrantverslaggever Jeroen Visser beantwoordt vijf vragen op basis van de persconferentie.

De toegang tot sportcentrum Snellerpoort is afgezet met hekken Beeld anp

Wie zitten er in de sporthal?

In Woerden worden 148 vluchtelingen - onder wie 51 kinderen - tijdelijk opgevangen. Ze komen voornamelijk uit Syrië, maar er zitten ook Eritreeërs bij. De gemeenteraad heeft unaniem besloten om in de sporthal Snellerpoort noodopvang aan te bieden. De vluchtelingen verblijven maar even in Woerden; vorige week zaten ze nog in Bergen op Zoom en aanstaande dinsdagavond vertrekken ze weer (naar een nog onbekende plek elders in het land).

De situatie in de sporthal is volgens burgemeester Victor Molkenboer (PvdA) 'beroerd'. 'Ze zitten z'n allen in één zaal, met 51 kinderen. Rustig slapen is al lastig.' Hierna vangt Woerden niet nog eens vluchtelingen op. Wel werkt de gemeente aan woonruimte voor statushouders (nieuwkomers met een verblijfsvergunning).

Burgemeester van Woerden, Victor Molkenboer, tijdens een persconferentie over de gecoördineerde aanval op de vluchtelingenopvang in Woerden. Beeld anp

Wat is er precies gebeurd?

Tussen 22.30 en 23.00 gingen ongeveer twintig mannen met bivakmutsen en helemaal in het zwart gekleed het parkeerterrein van Snellerpoort op. Daar lieten ze krachtige nitraatbommen ontploffen, illegaal vuurwerk dat ook wel eens in een voetbalstadion wordt afgeschoten. Het veroorzaakte volgens buurtbewoners 'een bizar harde knal' en veel rook. Ook gooiden de jongens ander vuurwerk en eieren naar de sporthal. Het is niet bekend of de mannen ook naar binnen wilden, maar ze zijn niet bij de ingang gekomen.

De bewakers belden de politie die snel ter plaatse was (in de buurt is een politiebureau), daarop vluchtten de mannen de nabijgelegen wijk in. De politie wist elf van hen op te pakken. Het gaat om mannen tussen de 20 en 35 jaar, afkomstig uit Harmelen, Lopik, Montfoort en Utrecht. Eén van de mannen kwam uit Woerden. Het is nog onbekend of de mannen hooligans zijn, zoals door lokale media werd beweerd.

In Woerden deden vuurwerkbommen de kozijnen trillen

De gecoördineerde aanval op de vluchtelingenopvang in Woerden vrijdagavond is traumatisch voor de aanwezige vluchtelingen geweest. Burgmeester Victor Molkenboer: 'Het heeft een enorme impact voor de vluchtelingen gehad. Het roept traumatische ervaringen bij ze op.'

Wat gebeurde er met de vluchtelingen?

De aanval had 'een enorme impact' op de groep, vertelde burgemeester Molkenboer. Een aantal vluchtelingen die achter de sporthal buiten waren moesten halsoverkop naar binnen. Door de taalbarrière - er waren op dat moment weinig tolken aanwezig - was het lange tijd onduidelijk wat er aan de hand was. Daardoor was er veel paniek en onzekerheid. 'Veel van hen komen uit een oorlogssituatie. Voor hen riep het geknal traumatische ervaringen op', aldus Molkenboer. 'Enkele vluchtelingen wilden het centrum meteen verlaten, maar we hebben met een gesprek duidelijk kunnen maken dat het veilig was.' De beveiliging is meteen opgeschroefd.

Premier Rutte: bestorming in Woerden is ontoelaatbaar

Elf mensen zijn vrijdagavond aangehouden nadat ze een noodopvang voor vluchtelingen in Woerden hadden bestormd. Premier Mark Rutte noemde de bestorming 'ontoelaatbaar'.

Waren er eerder spanningen in Woerden?

Volgens burgemeester Molkenboer viel het mee. Er is wel discussie over of Woerden vluchtelingen moet opnemen. Volgens lokale media hadden leden van de harde kern van FC Utrecht donderdag een spandoek boven de A12 bij Harmelen opgehangen met de tekst: 'Sluit de grenzen. Eigen volk eerst.' In Montfoort is een Facebookgroep 'Montfoort Vluchtelingenvrij' actief. Ook werd de sporthal al extra beveiligd omdat een vluchteling onlangs is belaagd in een winkelcentrum in Woerden.

Molkenboer kreeg na het incident een email waarin een inwoner schreef blij te zijn met de aanval op het sportcentrum. Hij denkt niet dat er een speciale reden is waarom de mannen naar Woerden gingen voor hun aanval. 'Het had in dit klimaat overal kunnen gebeuren.'

De burgemeester van Woerden, Victor Molkenboer Beeld anp

Hoe boos was de burgemeester?

Heel boos. Hij noemde het 'een laffe daad tegen een weerloze groep mensen'. Volgens hem komt de aanval bij het sportcentrum niet onverwacht. 'Ik heb mijn ogen ook open en zie wat er gebeurt in Nederland. Er wordt niet meer met elkaar gediscussieerd maar alleen maar stellingen geponeerd. Er wordt zelfs opgeroepen tot geweld. Hierdoor ontstaan een afgrijselijk klimaat waarin dit kan gebeuren. Het gaat de verkeerde kant op.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden