Nipte overwinningen in twee tussentijdse verkiezingen door Republikeinen groots gevierd

Het nipte verlies van twee Democratische kandidaten in speciale verkiezingen voor het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden dinsdag werd als een grote overwinning gevierd door de Republikeinen. Kennelijk is de afkeer van president Donald Trump niet groot genoeg om Democraten zonder duidelijke agenda te laten winnen. In Georgia wist Karen Handel de Democraat Jon Ossoff te verslaan.

De Republikein Karen Handel won in Georgia.Beeld EPA

Het is veel te vroeg om in deze verkiezingen in Georgia en South Carolina al een vooruitwijzing te zien naar 2018, als alle 435 zetels in het Huis van Afgevaardigden en 33 Senaatszetels op het spel staan, maar het was wel een symbolische opsteker voor de Republikeinen.

Ondanks de lage populariteit van Trump, ondanks de protesten tegen onder meer Trumpcare, ondanks de rechtszaken en onderzoeken tegen het Witte Huis, zijn Republikeinen nog steeds in staat een spannende race te winnen.

Dat betekent dat de Republikeinen in het Congres de herziening van de gezondheidszorg, de belastingverlaging voor de rijken en de deregulering voor het bedrijfsleven met hernieuwde moed zullen voortzetten. Zolang ze daar niet door de kiezer voor worden afgestraft, is het goed.

Donald Trump, die zich de laatste dagen met zijn volle gewicht achter de Republikeinse kandidaten had geschaard (de speciale verkiezingen waren nodig omdat de twee zittende afgevaardigden naar het kabinet-Trump waren gepromoveerd), prees de winnaars dan ook voor hun 'fantastische' races. De president, die de wereld altijd indeelt in winnaars en verliezers, zal dit resultaat als een bevestiging zien dat hij goed bezig is.

Goodwill

Dat neemt niet weg de Republikeinen wel degelijk goodwill bij de kiezers lijken te hebben verspeeld. De marges bij deze verkiezingen, in landelijk gebied in South-Carolina en in de voorsteden van Atlanta in Georgia, waren een stuk lager dan in november, toen de Republikeinen daar met ruim 20 procentpunten verschil wonnen. Nu was het verschil maar een handvol procentpunten.

Als volgend jaar in alle districten zulke verschuivingen plaatsvinden kunnen de Republikeinen hun meerderheid in het Huis van Afgevaardigden kwijtraken. Maar tussen nu en volgend jaar kan nog zoveel gebeuren, dat deze uitslag geen voorspelling rechtvaardigen.

Wat wel duidelijk is, is dat de Democraten het lek nog steeds niet boven water hebben. Ondanks de 25 miljoen die in de race van de 30-jarige Jon Ossoff in Georgia werd gestort, en ondanks de hulp van activisten en allerlei prominente Hollywood-sterren, kwam Ossoff niet verder dan in de eerste ronde in april, toen hij 48 procent van de stemmen haalde. Kennelijk konden de hulptroepen niet genoeg twijfelende (?) Republikeinen uit dit district, hoe hoog opgeleid ook, overhalen om afstand te nemen van het Trump-beleid.

Trouw

Dat is iets wat al maanden blijkt: de Trump-stemmers zijn hem nog steeds trouw. Ossoff en de Democraten hadden behalve hun anti-Trump-boodschap ook geen stevig inhoudelijk verhaal.

Daardoor bleven ze kwetsbaar voor de campagne van de Republikeinen, die Ossoff in advertenties en spotjes consequent voorstelden als pop van poppenspeler Nancy Pelosi, de fractieleider van de Democraten die staat voor het 'oude' partij-apparaat en alle associaties die daarbij horen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden