NIOD: Johan Heesters geen zware oorlogsmisdadiger

Het Comité Heesters Raus gaat over de schreef in zijn beschuldigingen van zanger Johan Heesters. Dit zegt onderzoeker David Barnouw van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD).

Van onze verslaggeefster Charlotte Huisman

Heesters is ‘absoluut niet de zware oorlogsmisdadiger die het comité van hem probeert te maken’. Daarbij is het volgens Barnouw ‘volstrekt onbewezen’ dat Heesters in concentratiekamp Dachau heeft gezongen, zoals het comité beweert.

De 104-jarige operettezanger, die sinds 1935 in Duitsland woont, treedt zaterdagavond op in De Flint in Amersfoort. Het comité verwijt Heesters dat hij tijdens de Tweede Wereldoorlog in Duitsland bleef optreden en dat hij in 1941 kamp Dachau heeft bezocht, waar hij volgens het comité heeft gezongen.

Video (tekst gaat hieronder verder):

]]>

Woordvoerder van het comité Hein van Kasbergen vergelijkt Heesters op de site van de Volkskrant met ‘de bedenker van de atoombom’. ‘Heesters is een dader met bloed aan zijn handen. Met zijn optredens heeft hij de oorlog verlengd’, aldus Van Kasbergen.

Volgens Barnouw heeft in Duitsland ‘iedereen doorgezongen in de oorlog, behalve de joden’. ‘Maar de zangers die doorgezongen hebben in Nederland, hebben daarvoor geboet. Heesters heeft nooit boete gedaan.’

‘De Flint en het stadsbestuur hebben geoordeeld: Heesters is nooit veroordeeld dus kan hij hier optreden. Dat is ook te kort door de bocht. Dan houd je te weinig rekening met de Tweede Wereldoorlog en de gevolgen.’

Maar het comité ‘overdrijft, aldus Barnouw. ‘Het is flauwekul te beweren dat Heesters een warme band had met Hitler. Hun actie had meer effect gehad als deze onderkoelder was geweest. Zo vind ik dat idee van het gelijktijdige tegenconcert heel mooi.’ Daar wordt muziek van in kampen overleden componisten ten gehore gebracht.

Rel rond oudste artiest ter wereld op vk.tv

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden