Ninke Harten

Wie: Ninke Harten (19)..

AK

‘Archeologie is een droom van mij. Als kind was ik al bezig met geschiedenis, en dan vooral met de klassieke geschiedenis van Griekenland en Italië. We gingen daar naartoe op vakantie en als ik dan zo’n opgraving zag, met mensen die op de grond in het zand zaten te prutsen, dan vond ik dat enorm boeiend.

‘Dat vind ik zo mooi aan archeologie, dat je met je handen in de aarde zit en letterlijk de kopjes en bordjes naar boven haalt. Het idee dat er lang geleden al mensen hebben geleefd, die dachten en deden en voelden en huizen bouwden en met elkaar leefden. Dat vind ik zo’n bijzonder idee, daar krijg ik kriebels van in mijn buik. En wij vinden de bewijzen daarvoor, waardoor je steeds beter gaat begrijpen hoe het er toen uitzag.

‘Op de middelbare school heb ik nog even getwijfeld of ik geschiedenis moest kiezen als vervolgstudie, of klassieke talen. Door die twijfel heb ik niet eens een meeloopdag gedaan bij archeologie. Maar uiteindelijk dacht ik: waar ben ik mee bezig? Toen heb ik archeologie gekozen.

‘Het was nog wel even spannend of het net zo leuk zou zijn als ik me al die jaren had voorgesteld, maar het is zelfs ontzettend leuk. Natuurlijk moet je ook kennis opdoen over zaken waar je wat minder mee hebt – voor mij is dat bijvoorbeeld de Middeleeuwen. Maar dat wordt wel leuk gemaakt, bijvoorbeeld door excursies en opgravingen. Een potje uit de grond trekken is altijd leuk, of het nu uit de Middeleeuwen of uit de prehistorie komt.’

AK

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden