Nina Garcia

De Amerikaanse moderedacteur, bekend van tv, beschrijft haar eigen garderobe aan de hand van honderd essentiële kledingstukken...

De charmante dame uit de jury van Project Runway, de Amerikaanse televisieserie over modeontwerpers, heeft een boekje geschreven dat The One Hundred heet. Daarin staan honderd items die iedere vrouw volgens Nina Garcia in haar klerenkast zou moeten hebben. Garcia is de 43-jarige Amerikaanse van Colombiaanse komaf die jarenlang moderedacteur van de Amerikaanse ELLE was maar daar vorig jaar om onduidelijke redenen uitgebonjourd werd. In het televisieprogramma zit ze wel nog steeds. Terwijl ik het boekje in het vliegtuig doorbladerde merkte mijn buurvrouw Ellis Faas op dat het ‘pure bullshit’ was. Faas is Neerlands beste make-up artist; ze was op weg naar een modeshow in Florence. Bullshit? ‘Ja, bullshit. Hoezo dicteren wat elke vrouw moet hebben? Vrouwen moeten helemaal niks’, zei Faas, die binnenkort haar eigen beautylijn op de markt brengt. ‘Leve de keuzevrijheid. In de mode kan tegenwoordig toch álles? We leven niet meer de jaren vijftig.’ Daar was zeker wat voor te zeggen, terwijl het vliegtuig zich hortend en stotend over de Alpen trok en Faas zich afvroeg of de lasagne op ons bord vegetarisch was.

Overigens bleek de soep in Garcia’s boekje niet zo heet gegeten te worden als hij op de cover opgediend was. De honderd ballerinaschoentjes, blazers, kasjmier sweaters, simpele witte T-shirts, enveloppetasjes en onvermijdelijke little black dresses die Garcia aanraadt zijn haar persoonlijke essentials, en in het voorwoord roept ze haar lezers op om vooral eigen keuzen te maken. Voor Garcia zijn bontjassen, kaftans, push-upbeha’s en gympen van Converse blijkbaar onmisbaar terwijl anderen daar terecht geen zier om geven; dat snapt zij ook wel. Hoeveel kleding heeft een mens echt nodig? Goeie vraag. Ik telde laatst in mijn eigen kast 430 kledingstukken, inclusief sokken, stropdassen en riemen, maar zonder de zomerkleding in de berging beneden. Is dat veel? Wat is genoeg? Toen ooit na een vliegreis mijn koffer niet aankwam, bleken een spijkerbroek, twee T-shirts en een paar geleende schoenen genoeg voor een dolle zomerse week in New York. Het was een verademing om eens geen keuze te hebben.

Hoewel mevrouw Garcia in haar boek genoeg tips geeft om goedkoop kleren te scoren (H & M, de rommelmarkt, goedkope gymschoenen, nepjuwelen) is The One Hundred wel een typisch fenomeen van vóór de credit crunch. Zou het niet enig zijn als Nina anno 2009 een boek maakte, of misschien is het meer iets voor een gastcolumn in de voormalige Vrekkenkrant, over de tien kledingstukken waar ze écht niet zonder kan? Weg met die Pucci-jurken, kokerrokken en krokodillenleren tassen. Weg met Nina Garcia’s zijden en satijnen pyjama’s. Van naakt slapen is nog nooit iemand slechter geworden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden