Niks mis met het eten en voorbeeldige bediening bij Tante Kee

Recensent Mac van Dinther eet bij Tante Kee in Kaag.

Mac van Dinther
null Beeld Els Zweerink
Beeld Els Zweerink

Wat doen we in Kaag?

Stel je voor: een mooi groot houten terras. Aan onze voeten kabbelt het water. Een hoentje trekt zijn baantjes, een koppel eenden vliegt kwakend op. Zacht pruttelend vaart een sloepje voorbij, achter groene bosschages gaat de zon onder tegen een achtergrond van blauwe lucht met grijze wattenbollen: is er een mooiere plek om het (bijna) begin van de zomer te vieren?

Tante Kee

Julianalaan 14
2159 LA Kaag

tantekee.nl

Denk het niet.

undefined

Het menu

Heilbot met algen en groenten - asperges met bottarga, hooischuim en geitenyoghurt - lamsnek met meiknol, crème van avocado, groene asperge en zeekraal - ijs van schapenyoghurt, crème van karnemelk, dulce de leche.

Tante Kee I presume?

Correctie: een nieuwe Tante Kee. Want Tante Kee, een restaurant op een eiland in de Kagerplassen dat alleen via een pontje is te bereiken, heeft een verjongingskuur gehad. Nieuw interieur, nieuwe kok. In de kakelverse serre hangt een foto van de nieuwe Tante Kee door celebrityfotograaf Erwin Olaf: sm in klederdracht. Pittig ding.

Maar natuurlijk willen we buiten eten, waar het uitzicht ouderwets mooi is gebleven. Het is er warm genoeg voor, al kleurt het zwerk in de verte donkergrijs. Veel restaurants zetten hun gasten voor de zekerheid dan alvast binnen, maar niet Tante Kee. Onze gastvrouw brengt ons naar een tafeltje aan het water en deelt dekentjes uit voor als het koud wordt. Of ze moeten gebakken schoenzolen serveren, maar eigenlijk kan de avond dan al niet meer stuk.

Maar toch: hoe is het eten?

Daar is niks mis mee. Als voorgerecht hebben we gepekelde heilbot, stevig visvlees dat fier overeind blijft in een bombardement van nogal sterke smaken: poeder van groene algen, crème van zwarte knoflook en kurkuma, ingelegde groenten. Het past omdat het zuur van het één het zout van het ander enigszins tempert. Alleen de vinaigrette van bouillabaisse is dun en waterig.

Terwijl een feestboot passeert vol mannen die ongemakkelijk in het pak zitten, komen bij ons de asperges op tafel met zelfgemaakte bottarga, gedroogde viskuit. Van zeetong in dit geval. Het zijn brokjes vissig zout die plezierig combineren met het natuurlijk zoet van de asperge. Er ligt geitenyoghurt en hooischuim bij. Die dienen vooral als glijmiddel, proeven doen we ze te weinig.

De cijfers

Kosten: 4-gangenmenu euro 52,50
Eten 8-
Bediening 9
Entourage 9
Prijs-kwaliteit 8

Houden we het nog droog?

Net voor het hoofdgerecht barst de hemel open. We vluchten naar binnen met medeneming van wijnglas en servet. Daar wordt een nieuw tafeltje voor ons gedekt; het gaat allemaal zonder ophef en aangenaam vanzelfsprekend.

Het hoofdgerecht is langzaam gegaarde lamsnek, zacht vlees vol smaak, met een crème van groene olijf die bitter is van zichzelf maar ook gemeen zoet door de toevoeging van iets suikerachtigs. De ster van het bord is een fantastisch meiknolletje dat is uitgehold tot een soort bloemenvaasje waarin sprieten groene asperge en zeekraal zijn gestoken in een crème van avocado.

Het dessert is Joris Driepinter 2.0: ijs van schapenyoghurt (dat niet erg schaapachtig smaakt), een crème van karnemelk (die niet heel erg naar karnemelk smaakt), een bros schuim en wat dulce de leche (zoete gecondenseerde melk). Het had iets uitgesprokener gemogen.

Gepekelde heilbot met alg met ingelegde groenten. Beeld
Gepekelde heilbot met alg met ingelegde groenten.Beeld

Hoe is de bediening?

We zeiden het al: voorbeeldig. Zonder poespas, maar hartelijk, voorkomend, gastvrij. Als we weggaan en het regent nog, biedt onze gastvrouw een paar stormparaplu's aan. Kan zij gekloond worden a.u.b.?

Tante Kee: de volgende keer ga ik mee.

Sorry, er is al een wachtlijst.

Wat u altijd al van Mac van Dinther wilde weten

Mac van Dinther is twintig jaar restaurantrecensent. Bij die gelegenheid geeft hij antwoord op al uw vragen (+). Bijvoorbeeld: hoe blijft hij toch zo slank?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden