NieuwsNikki Haley

Nikki Haley vertrekt eind dit jaar als Amerikaanse ambassadeur bij de VN

Nikki Haley, de Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, heeft dinsdag aangekondigd dat ze eind dit jaar opstapt. Haley, die tot haar benoeming  gouverneur van de staat South Carolina was, wordt beschouwd als een van de sterren uit de ploeg van president Trump.

Nikki Haley, de Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, in gesprek met president Donald Trump in het Witte Huis.Beeld AFP

Het is nog onduidelijk waarom zij besloten heeft op te stappen. President Trump zei slechts dat ze hem al enige tijd geleden had verteld dat ze het na twee jaar bij de VN in New York wat rustiger aan wilde doen. De Amerikaanse president zei dat ze ‘ongelooflijk’ goed werk heeft verricht als ambassadeur bij de volkerenorganisatie. Trump zei dat hij haar graag terug zou willen hebben op een andere post. ‘Jij mag kiezen’, zei hij.

In haar functie van VN-ambassadeur overschaduwde zij aanvankelijk Trumps eerste minister van Buitenlandse Zaken, Rex Tillerson, als vertolker van Trumps buitenlandse beleid. Daarbij speelde mee dat zij een veel hechtere band had met de president. Trump gaf soms openlijk blijk van zijn minachting voor Tillerson en stuurde hem uiteindelijk per tweet de laan uit. In zijn plaats benoemde hij CIA-directeur Mike Pompeo tot nieuwe minister van Buitenlandse Zaken.

Impopulaire maatregelen

Als vertegenwoordigster van Trump stelde Haley zich vaak hard op bij de VN en kondigde ze een reeks impopulaire maatregelen aan. Daarbij ging het onder meer om het korten op de Amerikaanse bijdrage voor de Unrwa, de VN-organisatie die hulp verleent aan Palestijnse vluchtelingen. Ze stond ook vierkant achter het besluit om de Amerikaanse ambassade in Israël van Tel Aviv naar Jeruzalem te verhuizen.

Ook wat Iran betreft behoorde ze tot de haviken, maar op één punt voer ze een heel andere koers dan haar baas in het Witte Huis. Terwijl Trump steeds flirtte met president Poetin, hamerde Haley op de noodzaak Rusland onder druk te zetten met nieuwe sancties.

Eerder dit jaar kondigde ze het vertrek van de Verenigde Staten uit de VN-mensenrechtenraad aan. Volgens Haley was de raad ‘moreel bankroet’ en ‘politiek corrupt’. De VS ergerden zich volgens haar al lange tijd aan de ‘anti-Israëlische’ opstelling van de VN-raad. Aanleiding voor het besluit uit de mensenrechtenraad te stappen was een motie waarin de raad het Israëlische nederzettingenbeleid veroordeelde als een ‘flagrante schending’ van de mensenrechten.

Haley erkende dat het om maatregelen ging waarover andere landen niet bepaald enthousiast bleken, maar volgens haar hebben ze wel meer respect voor de VS. De laatste maanden nam haar invloed in Washington enigszins af doordat Pompeo en de nieuwe nationale veiligheidsadviseur John Bolton zich steeds meer lieten gelden.

Mogelijk presidentiële ambities 

In Republikeinse kringen werd gefluisterd dat Haley mogelijk presidentiële ambities heeft, maar dat sloot zij dinsdag uit. Ze liet weten dat ze in 2020 campagne zal voeren voor de herverkiezing van Trump. In 2016 lag dat nog heel anders: Haley liet toen blijken dat ze weinig op had met Trump. In plaats van hem steunde ze senator Marco Rubio, maar die moest uiteindelijk het onderspit delven tegen de New-Yorkse vastgoedmagnaat.

De wandelende paradox Nikki Haley lijkt volledig haar eigen plan te trekken; en het werkt, schreef onze correspondent Michael Persson vorig jaar in dit profiel van Nikki Haley.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden