Nike: misstanden ateliers Indonesië

Voor het eerst in zijn geschiedenis geeft Nike toe dat er grove misstanden zijn in de naai-ateliers van zijn toeleveranciers in Indonesië....

Dit blijkt uit een rapport dat mede is opgesteld door 's werelds grootste sportschoenenmerk zelf. Nike is een van de bedrijven die onder zware druk van actiegroepen opener zijn geworden, en heeft eerder rapporten uitgebracht over omstandigheden in ateliers in Vietnam en Thailand.

Toch is dit rapport in veler ogen een mijlpaal: 'Het is nieuw dat Nike toegeeft dat dit op grote schaal gebeurt. In het verleden deden ze de problemen vaak af als incidenten', aldus I. Zeldenrust van de Schone Kleren Kampagne, een actiegroep die zich inzet voor rechten van werknemers in naai-ateliers.

Het onderzoek is uitgevoerd door de Global Alliance, een Amerikaanse organisatie waarin bedrijven als Nike en kledingbedrijf Gap, maar ook non-gouvernementele organisaties en de Wereldbank samenwerken. Doel is om het leven van de veelal vrouwelijke werknemers in Aziatische fabrieken te verbeteren.

Van de 54 duizend werknemers die in Indonesië voor Nike werken, zijn vierduizend ondervraagd. Tussen de 60 en 90 procent van hen stelde dat het buitengewoon moeilijk is om ziekteverlof en medische zorg te krijgen. Verder meldden werknemers bij twee fabrieken dat ze seksuele diensten moesten verrichten in ruil voor behoud van werk, maar deze berichten zijn niet bevestigd.

Nike heeft aangekondigd werk te maken van de misstanden en zowel werknemers als leidinggevenden in Indonesië weerbaarheidstrainingen te zullen geven. Ook zal het toezichthouders aanstellen die problemen op het gebied van ziekteverlof en loon in de gaten moeten houden.

Hoewel Zeldenrust tevreden is over Nikes erkenning van de omvang van de misstanden, rest er nog een hoop kritiek. Zo stelt zij dat niet alle belangrijke aspecten van de rechten van werknemers voldoende aan bod komen. 'Overwerk en lastigvallen zijn niet de grootste problemen. Redelijke lonen en vakbondsvrijheid zijn belangrijker.'

Bovendien twijfelt zij aan enkele bevindingen van de Global Alliance: 'Het rapport geeft aan dat de mensen grosso modo tevreden zijn over hun leidinggevenden en over hun vakbonden. Maar dat komt ongeloofwaardig over in Indonesië.'

Overigens licht Nike met dit rapport nog maar een tipje van de sluier op. Het bedrijf haalt zijn producten uit 55 landen, behalve in Azië ook in Midden-Amerika en Oost-Europa. Ook daar laten de omstandigheden in de naai-ateliers vaak te wensen over.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.