Bellen met Correspondent Michel Maas

‘Nikabdraagsters demonstreren tegen een wet die hun leven een stuk lastiger maakt’

Vanmiddag vindt vlak bij station Den Haag Centraal een protest plaats tegen het boerkaverbod. Het verbod op gezichtsbedekkende kleding in scholen, ziekenhuizen, overheidsgebouwen en het ov is op 1 augustus van kracht gegaan. Verslaggever Michel Maas gaat er naartoe.

Een demonstratie tegen het boerkaverbod in 2011. Beeld Joost van den Broek

Wat staat er precies te gebeuren?

‘Een kleine groep vrouwen die de nikab draagt, gaat demonstreren tegen de wet. Ze gaan daarbij misschien ook nikabs uitdelen aan andere demonstranten, maar of dat doorgaat is nog onduidelijk. De vrouwen demonstreren tegen een wet die in hun ogen onduidelijk is, met name qua uitvoering, en die hun leven een stuk lastiger maakt. Bovendien zien ze de nikab niet als een probleem, omdat de groep draagsters in Nederland bijzonder klein is. Het gaat om zo’n 150 vrouwen.’

Wordt het druk? Wie demonstreren er?

‘Omdat de groep niet zo groot is, zal de demonstratie ook kleinschalig zijn. Wel komen er nog andere partijen die zich hebben uitgesproken tegen het boerkaverbod. Het beeld wordt geschetst dat deze vrouwen radicale moslimfundamentalisten zijn en een migratieachtergrond hebben. Maar ik heb bijvoorbeeld van tevoren met een nikabdraagster gesproken en zij is gewoon een goed opgeleide Nederlandse vrouw. De meeste van die honderdvijftig vrouwen kennen elkaar, ze wonen allemaal in de Randstad. Het merendeel zijn Nederlandse bekeerlingen. Zij nemen hun geloof heel serieus en dragen de nikab puur uit religieuze motieven.

Wat verwacht je van de demonstratie?

Ik ga er heel open naartoe. Ik ga met een aantal nikabdraagsters en demonstranten in gesprek, alsook met voorbijgangers. Ik weet nog niet of er een tegendemonstratie zal zijn. Sommige politici hebben zich wel al negatief uitgelaten over de demonstratie. Wilders van de PVV natuurlijk, maar ook René Peters van het CDA. Dat trekt misschien mensen aan.

Wat hopen de demonstranten te bereiken?

Ze willen dat de wet wordt ingetrokken. Dat een kleinschalige actie als vanmiddag dat gaat bewerkstelligen, is onwaarschijnlijk, maar dit zou een begin moeten zijn volgens de demonstranten.

Dit is je eerste binnenlandreportage in 23 jaar. Hiervoor woonde je lange tijd in Indonesië. Bij vertrek schreef je een bespiegelend stuk over de toenemende aanwezigheid van de islam in dat land. Zijn boerka’s en nikabs daar eigenlijk onderwerp van debat?

Indonesië is een moeilijk vergelijkbaar verhaal. Daar heeft de islam zich in het centrum van de macht genesteld. De religie gebruikt daar de politiek. In Nederland is het eigenlijk andersom, hier wordt de islam door de politiek gebruikt: om stemmen te winnen, om in te spelen op de angsten van de kiezer. De islam is hier volgens mij helemaal geen bedreiging. In Nederland is men heel erg bezig met uiterlijkheden, krijg ik het idee.

In Indonesië wordt niet echt gepraat over hoofddoeken. De toename van het aantal vrouwen dat een hoofddoek draagt, is een ontwikkeling waar een groter verhaal achter zit, maar het is geen onderwerp van debat. En in de regio, op de Filipijnen bijvoorbeeld, is het een eigen keuze van de gelovigen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden