Nijvere politiechef Lutken scoort in alle bescheidenheid

Hij houdt zijn mond als de kenners aan het woord zijn. Tilburg, de OR van de politie voorop, treurt om het aanstaande vertrek van hoofdcommissaris Lutken....

MARC VAN DEN EERENBEEMT

ALS hoofdcommissaris Bé Lutken (56) kiest voor Rotterdam, verlaat hij een fluwelen zetel. Hij heeft net een villa laten bouwen in Teteringen, reorganiseerde zijn eigen politiekorps en kan rekenen op respect van zijn personeel. Met tegenzin zien de politiemensen van de regio Midden- en West-Brabant een strenge manager vertrekken.

Terwijl korpschef Brinkman nog in gesprek was met minister Dijkstal van Binnenlandse Zaken, trok Lutken maandag Rotterdam binnen. Hij voerde welwillende gesprekken over zijn verhuizing met de ondernemingsraad, vakbonden, districtschefs en korpsleiding. Lutken komt naar Rotterdam, is de verwachting.

Hard voor zichzelf en hard voor zijn personeel, zo staat Lutken bekend. 'Geen gangmaker, maar hij houdt de gang erin', zegt een van zijn vergaderpartners. 'Wie zijn huiswerk niet heeft gedaan, veegt hij van tafel. Hij heeft een uitstekende dossierkennis, maar houdt zijn mond als de kenners aan het woord zijn. Dan is hij een echte voorzitter; hij luistert goed en laat dan de hamer vallen.'

Lutken is bovendien vaardig in de overlegcultuur van de politie, zegt een ander. 'Tijdens overleg zet hij vaak een tweede man in, die een onderwerp inhoudelijk behandelt. Natuurlijk is het dan wel uitgebreid met de korpschef voorbesproken. Lutken neemt uiteindelijk de beslissing, maar de klappen zijn al opgevangen.'

De in Drenthe geboren Lutken doorliep het Rijksinstituut voor Hogere Politieambtenaren, de voorloper van de Nederlandse Politie Academie. Hij kwam hij al vroeg in aanraking met een onderwerp dat hem tot de dag van vandaag bezighoudt: de chaotische informatieverwerking en automatisering van de Nederlandse politie. Als portefeuillehouder op dat terrein in de Raad van Hoofdcommissarissen moet de noeste werker rond de eeuwwisseling orde op zaken hebben gesteld.

In 1990 mocht Lutken, de beoogd korpschef, zijn eigen politieregio Midden- en West-Brabant oprichten. Alles loopt nog niet op rolletjes. 'Het criminaliteitsaanbod is nu vier keer hoger dan wij aankunnen', zei hij in 1994 tegen een regionaal dagblad.

Dat was een verwijzing naar de politiek, die hij door haar halfslachtige keuzen verantwoordelijk houdt voor de gebreken van de politie.

Geen ego in de categorie Nordholt-Wiarda, wordt gezegd van de rossige Lutken. Een man die onopvallend binnenkomt, maar met een charmante glimlach. Die bescheiden presentatie maakte hem geschikt voor het werken met de flamboyante, wispelturige burgemeester G. Brokx van Tilburg.

Hij strijdt niet met 'een randstedelijke grote mond', maar boekt succes met een rustige spreektrand en grote kennis van zaken.

In september treedt hij aan als voorzitter van de Raad van Hoofdcommissarissen, een benoeming die al langer vaststaat. 'Dat geeft hem de nationale statuur die hij nodig heeft voor Rotterdam', zegt een politiebeambte.

'De overstap is riskant. Brinkman opvolgen met instemming van de ondernemingsraad, lijkt buigen voor die raad. En een marionet van Peper en de bonden wil Lutken niet worden.'

De voorzitter van de ondernemingsraad van het korps Midden-en West-Brabant, M. van Oorschot, zegt bedroefd: 'We zouden de zaak kunnen omkeren. Een ondernemingsraad die actie voert om een korpschef te behouden, in plaats van hem weg te sturen. We willen hem niet kwijt.'

Marc van den Eerenbeemt

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden