Nijs kan topopleiding niet betalen

Zes universiteiten lijden een financiële strop van zeker honderdduizenden euro's, omdat de rijksoverheid de nieuwe tweejarige opleidingen voor toponderzoekers niet wil betalen....

Staatssecretaris Nijs van Onderwijs heeft dat de universiteiten afgelopen week laten weten. Nijs schrijft de instellingen dat alle adviezen over de topopleidingen positief zijn, maar dat de wet niet toelaat dat zij tot betaling overgaat.

De staatssecretaris heeft een voorstel naar de Tweede Kamer gestuurd om het mogelijk te maken de studies alsnog te financieren. Maar zolang die wet niet is aangenomen, ziet de bewindsvrouw geen kans met geld over de brug te komen.

De universiteiten moeten nu zelf opdraaien voor de studiefinanciering van studenten die hun vier jaar recht op studiefinanciering al hebben verbruikt. Dat geldt in principe voor alle deelnemers aan de topopleidingen zodra zij in het tweede jaar van het onderzoeksprogramma komen.

De opleidingen voor toponderzoekers worden aangeboden door de universiteiten van Groningen, Tilburg, Nijmegen, Amsterdam, de Vrije Universiteit Amsterdam en de Erasmusuniversiteit. Het gaat om studies die buiten de vakgebieden techniek, landbouw of gezondheidszorg liggen. Tweejarige researchmasters (zoals de opleidingen officieel heten) in die drie gebieden mogen wettelijk wel worden vergoed. Daartoe is de wet al eerder gewijzigd.

De nieuwe topopleidingen zijn dit jaar van start gegaan. Dat gebeurde na adviezen van de Nederlands Vlaamse accreditatie organisatie (NVAO) en de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Nijs constateert dat zij overtuigd zijn van het nut van de studies, 'gezien de gedegen beoordeling door de NAO'.

Nijs is wel ontevreden over de naamstelling van de opleidingen. De universiteiten hebben voor Engelstalige namen gekozen, terwijl ze in het landelijke register van alle studies een Nederlandse naam hebben. Dat hoort niet, vindt Nijs en het brengt ook geen duidelijkheid voor 'student en maatschappij'. De NAO moet daar nu voor zorgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.