NieuwsRemdesivir

Nijpend tekort virusremmers coronapatiënten - nieuwe doses vandaag geleverd, maar voorraad blijft precair

Nederlandse ziekenhuizen stuiten op een nijpend tekort aan remdesivir, de virusremmer die wordt gebruikt bij ernstig zieke coronapatiënten. De Europese Commissie, die de inkoop van het medicijn coördineert, verwacht dat landen nog deze week nieuwe doses kunnen bestellen.

Peter de Graaf en Marc Peeperkorn
null Beeld EPA
Beeld EPA

In Nederland is het RIVM de beheerder van het middel en leverancier voor ziekenhuizen. ‘Afgelopen zondag eind van de dag meldde het RIVM dat de voorraad echt op was’, aldus een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid (VWS). ‘Dat is heel vervelend, maar ook niet echt een verrassing. Het aantal besmettingen en ziekenhuisopnamen loopt op. Ook in andere landen is sprake van een tekort.’

Later op dinsdag maakte het ministerie bekend dat het RIVM vandaag al een nieuwe voorraad van 1169 doses remdesivir binnenkrijgt. Ziekenhuizen kunnen dan vanaf woensdag weer nieuw doses geleverd krijgen. Per dag zijn ongeveer 400 doses nodig - dus hiermee kunnen de ziekenhuizen enkele dagen vooruit. De VWS-woordvoerder verwacht echter dat er volgende maand weer voldoende voorraad is van de virusremmer.

Remdesivir wordt gemaakt door het Amerikaanse farmaceutische concern Gilead en draagt bij aan een snellere genezing van covidpatiënten. VWS en het RIVM hebben al eerder aan de bel getrokken bij de Europese Commissie om extra virusremmer te leveren. Ook is contact gezocht met de fabrikant om de productie op te voeren. Er is wereldwijd een run ontstaan op de virusremmer, die ook bij de behandeling van president Trump wordt ingezet.

Verdeelsleutel

De Europese Commissie is namens Europa de inkoper. Hoe het middel vervolgens over de Europese landen wordt verdeeld, kan VWS niet precies zeggen: die verdeelsleutel ligt in Brussel. ‘We hebben al eerder aan de commissie aangegeven: onze cijfers lopen op, we hebben meer nodig’, aldus de woordvoerder. Volgens hem is ook in andere landen de situatie nijpend. VWS verwacht dat het middel ‘binnen enkele dagen, mogelijk al vandaag of morgen’ weer beschikbaar is.

De Commissie heeft in september al de gezamenlijke inkoop van nieuwe doses in gang gezet voor 36 landen, waaronder alle lidstaten. Elk land moest daarbij aangeven hoeveel doses het nodig dacht te hebben. Ook als Nederland deze week weer geleverd krijgt, zal dat waarschijnlijk geen voorraad voor weken zijn. Daarom zal binnenkort opnieuw een verzoek om extra virusremmers richting Brussel gaan.

De Commissie verwacht dat het contract met remdesivirproducent Gilead deze week getekend wordt. Vervolgens kunnen de lidstaten hun bestelling bij het bedrijf plaatsen. Hoelang het dan nog duurt eer het geneesmiddel ter plekke is, kon de Commissie dinsdag niet zeggen.

In de zomer organiseerde de Commissie ook al de inkoop van remdesivir. Toen ging het om 180 duizend doses. Voor de behandeling van één covidpatiënt zijn drie doses nodig, per stuk kost een dosis ongeveer 345 euro. Die eerste aankoop die via de Commissie liep, is uit het EU-budget betaald. Dit keer draaien de lidstaten zelf op voor de kosten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden