Nijpend tekort aan stages in de zorg

Er is een enorm tekort aan stageplaatsen in de zorg. Dat komt door een zeer sterk groeiend aantal leerlingen op regionale opleidingscentra (roc's)....

Een op de zeven leerling-verpleegkundigen en een op de vijf helpenden heeft moeite met het vinden van een stageadres. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de Bve-Raad, de koepel van mbo-instellingen, en de OVDB, het landelijk orgaan beroepsonderwijs.

Van de roc's had vorig jaar 60 procent moeite met het vinden van stageplaatsen voor zorghulpen, de helpenden stelden bijna 50 procent van de scholen voor problemen. Een jaar eerder ging dat nog om respectievelijk 20 en 25 procent. Verpleegkundigen waren bij ruim 60 procent van de scholen moeilijk te plaatsen.

De problemen met stageplaatsen zetten een rem op het overheidsbeleid, dat meer personeel probeert te krijgen. Het aantal leerlingen bij de roc's is sinds 1998 met achtduizend gestegen naar 47 duizend vorig jaar. Het aanbod van stageplekken in vooral ziekenhuizen, thuiszorg en de geestelijke gezondheidszorg (ggz) blijft aanzienlijk achter.

Een aantal roc's heeft een studentenstop ingesteld. Zo kunnen bij het roc Kop van Noord-Holland in Den Helder dit jaar slechts twaalf zorghulpen en twintig helpenden terecht.

'Je kunt het niet maken om leerlingen te werven en ze vervolgens geen stage te bieden', zegt Liesbeth de Jong, directeur gezondheidszorg en welzijn.

De stageproblematiek is niet nieuw. Ziekenhuizen en ggz-instellingen zeggen al jaren dat begeleiding van stagiaires tijd kost en het schaarse personeel het al druk genoeg heeft. Met name zorghulpen en helpenden hebben intensieve begeleiding nodig, voor de opleiding tot zorghulp is zelfs geen enkele vooropleiding nodig.

Thuiszorginstellingen, die de komende jaren worden geconfronteerd met miljoenen aan bezuinigingen, zeggen in een reactie dat zij al veel herintreders opleiden, die via speciale opleidingen bij hen terechtkomen.

Het komt volgens de scholen niet voor dat leerlingen noodgedwongen werkloos thuis zitten. Maar ze lopen stage op een plek waar ze na hun opleiding niet willen werken of moeten hun stageplek delen met een medeleerling. De Bve-Raad waarschuwt voor de gevolgen: gedemotiveerde leerlingen of leerlingen die bij het behalen van hun diploma slechts aan minimale opleidingseisen voldoen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden