Nijpels kwaad over verplaatsing helikopters

De Friese commissaris van de Koningin Ed Nijpels is kwaad op minister Eimert van Middelkoop van Defensie omdat hij de helikopters voor patiëntenvervoer van de Waddeneilanden wil verplaatsen van Leeuwarden naar Den Helder....

ANP

Nijpels is ‘verontwaardigd’ en ‘teleurgesteld’ omdat Van Middelkoop de verhuizing niet met de regionale bestuurders wil bespreken en omdat hij niet is ingelicht over de uitkomst van een onderzoek naar de verhuizing. Nijpels heeft hierover een brief geschreven aan de Kamercommissie voor Defensie, zo meldde de provincie Friesland dinsdag.

Op de vliegbasis Leeuwarden zijn momenteel drie helikopters gestationeerd die per jaar 150 keer met patiënten van en naar de Waddeneilanden vliegen. De helikopters worden bemand door specialistisch personeel. Verplaatsing naar vliegveld De Kooij in Den Helder betekent een langere tocht naar Terschelling, Ameland of Schiermonnikoog. Ook kost de verplaatsing Leeuwarden dertig arbeidsplaatsen. Door de actie kan Defensie 2,2 miljoen euro besparen. De reddingshelikopters gaan deel uitmaken van het nieuw op te richten Defensie Helikopter Commando in Den Helder. Een woordvoerder van Defensie zegt dat de minister de brief van Nijpels niet kent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden