Nijntje aan je voeteneinde

Een telescoop in kamer 514, Aboriginal Art in het Ibis of slapen onder een warm bankbiljet; Utrechtse hotels gaan een band aan met musea....

Door Pablo Cabenda

In kamer 514 van het Amrâth Hotel ben je oppermachtig. Voordat je gaat slapen, kun je links het heelal nog even een zwiep geven of rechts de maan om zijn as laten tollen. En als de slaap niet komt, kun je nog altijd de ringen van Saturnus aan je voeteneinde tellen.

Tenminste, als je niet vergeten bent het lichtknopje aan te doen. Anders word je weer gewoon sterveling en moet je je bed uit om de schakelaars van de enorme lichtbakken in de hotelkamer over te halen. Want daarin stralen foto's van zon, sterren en planeten. Op de nachtkastjes staan een maanbol en een globe die de sterrenhemel weergeeft en voor het echte werk is een telescoop in de hoek van de kamer geplaceerd.

Kamer 514 van het Utrechtse hotel heeft met de hulp van museum en sterrenwacht Sonnenborgh een extreme make-over gekregen. Onderga nu binnenskamers het grote buiten: het universum. Sonnenborgh (werkt nauw samen met het Universiteitsmuseum) stelde een deel van de collectie ter beschikking om de hotelkamer in de stijl van het museum in te richten.

Kamer 514 in het Amrâth is niet de enige die het uniforme hotelinterieur ver van zich heeft geworpen. Vier kamers in evenzoveel hotels in Utrecht zijn door het Aboriginal Art Museum, het Spoorwegmuseum, het Geldmuseum en het Nationaal Museum van Speelklok tot Pierement ingericht met stukken uit hun collectie.

Onder de paraplu van de Zevende Hemel, een samenwerkingsproject van zeven musea in Utrecht - het Centraal Museum, dick bruna huis en het Catharijneconvent moeten nog een kamer inrichten - hebben het hotelwezen en de musea de handen ineen geslagen voor een staaltje Utrechtpromotie. Museumvrijkaartje en thema-diner inbegrepen.

Het was nodig, zegt de directeur van het Nationaal Museum van Speelklok tot Pierement, Floris de Gelder. 'Utrecht is de meest gepasseerde stad in Nederland. Een langdurig verblijf zit er vaak niet in, omdat we zo centraal in Nederland liggen. Waarom een weekendje Utrecht boeken, als je toch zo weer thuis bent? En Utrecht mist de vanzelfsprekende aanloop van een Rijks of een Van Gogh.'

Er moest iets gedaan worden. Tegen een achtergrond van Japans geroezemoes en orgelklanken praat De Gelder in het café van zijn museum over gesmede plannen en gebundelde krachten. Zo kreeg het al bestaande Utrechtse Museumoverleg vorig jaar met een aantal nieuwe partners een creatieve impuls: het Spoorwegmuseum heropende; volgend jaar volgt het Geldmuseum in de Utrechtse Munt. Het Catharijneconvent gaat dit najaar na een grote verbouwing weer open. Tel daarbij de recente opening van het dick bruna huis, home of nijntje, het meest aaibare icoon ter wereld.

De Gelder noemt het idee van de museumkamers 'klein, simpel maar heel leuk; een manier om je buiten de muren te begeven en zo je museum laagdrempeliger te maken.' De gemeente maakte uit de toeristenbelasting per hotelkamer duizend euro vrij.

Nu kun je in het Ibishotel, omgeven door Aboriginal-kunst, genieten van een uitkijk op de woeste Australische natuur; een print van het Aboriginal Art Museum die de hele muur beslaat. In het NH Hotel Utrecht mag je op je geld zitten (zitzak met afgekeurde bankbiljetten) of eronder slapen (een 50 euro biljet als dekbed); met dank aan het Geldmuseum.

De energie gestoken in de transformatie varieert nogal. Waar het Park Plaza met wat documenten, hutkoffers en een foto van Istanbul de sfeer van de Oriënt Express probeert op te roepen, heeft het Malie Hotel de stijlkamer toegerust met muziekmechanieken van de lage landen. Speeldoosjes in kastjes aan het hoofdeinde van het bed moeten de vermoeide toerist in slaap wiegen.

De eerste metamorfoses, vanaf begin april, hebben volgens de gemeente al tot een behoorlijk succes geleid. Er zijn nu plannen waarin het bedrijfsleven mogelijk een rol gaat spelen. De Gelder zinspeelt op een tour langs alle kamers. En ook al zijn winsten behaald in het verleden geen garantie voor de toekomst, de museumdirecteur wijst erop dat de stad wel de nodige ervaring heeft met een geïntegreerde stadspromotie.

Zo was er vorig jaar de reconsructie van het middenschip van de Domkerk ('Leverde ons op één dag tweehonderd extra bezoekers op'), en er was dit jaar de opening van het dick bruna huis met als letterlijk hoogtepunt de plaatsing van de twee reusachtige nijntje-oren op de Neudeflat.

's Nachts kun je in Hotel Amrâth met je telescoop naar de hemel turen wat je wilt, door de lichtvervuiling is geen ster te bekennen. Wat wel straalt: twee langgerekte hemellichamen die zelfs met het blote oog nog zijn te ontwaren: de oren van het bekendste konijn ter wereld. De Gelder: 'Er worden nu zelfs nijntje-tours georganiseerd. En als de toeristen eenmaal hier zijn, pikken ze meteen ons museum mee.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden