Nijmegen verspeelt dom basketbaltitel

Net als Ajax kunnen ook de Amsterdamse basketballers aanstaande zondag in Nijmegen de Nederlandse titel behalen. In Sporthallen Zuid slaagde de ploeg van Ton Boot er gisteravond op miraculeuze wijze in een beslissende zevende wedstrijd in de finale van de play-offs af te dwingen tegen het Nijmeegse Eiffel Towers....

Van onze verslaggeefster Tynke Landsmeer

Hoewel Ajax de titel nauwelijks meer lijkt te ontgaan - een gelijkspel tegen NEC volstaat immers - staat het voor de basketballers allerminst vast dat op bevrijdingsdag een vierde kampioenschap op rij gevierd kan worden. De tijden dat Ricoh Astronauts op eenzame hoogte stond in de Nederlandse competitie zijn met de komst van het Nijmeegse basketbalbolwerk definitief verdwenen.

De Amsterdammers mogen zelfs van geluk spreken dat hen nog een extra kans gegeven werd. De ploeg ontsnapte maar net aan een afstraffing toen een vrije schietkans van Chris Mims, met nog twaalf seconden te spelen en een gelijke stand van 67-67 op het bord, via de ring terug het veld in stuiterde.

Astronauts-guard Tony Miller onderschepte de bal en werd in zijn spurt naar de basket onreglementair gestuit. Hij was trefzeker bij de twee toegekende vrije worpen en bepaalde de eindstand op 69-67. Daarmee werd het kampioensfeest toch nog uitgesteld.

'We hadden de wedstrijd inderdaad kunnen winnen', zei coach Marco van den Berg die na afloop enkele troostende woorden met de onfortuinlijke Mims wisselde. 'Zo'n kans moet je vol overtuiging nemen, of in geval van twijfel terugspelen naar buiten. Hij hing er net tussenin en dan mis je hem. Zoiets kan gebeuren. Zondag hebben we weer kans.'

Waar andere spelers zonder pardon afgerekend zouden worden op zo'n fout, hield Van den Berg de Amerikaanse forward opzichtig uit de wind. 'Hij heeft in de afgelopen tijd enorm veel krediet opgebouwd', legde de coach de vergevingsgezinde houding uit.

Van den Berg hoopt zondag in Nijmegen het thuisvoordeel uit te buiten. Sinds 1995 was het altijd de nummer één van de competitie die de finale uiteindelijk als winnaar afsloot. Bovendien gaven de beide ploegen elkaar op vertrouwde bodem tot dusver geen duimbreed toe, waarbij zeker de Nijmegenaren bewezen voor eigen publiek met meer vertrouwen de strijd aan te gaan.

De Amsterdammers hebben echter weer de beschikking over Mario Bennes. Drie wedstrijden lang had hij zich zitten te verbijten op de tribune. Door een onhandige trapbeweging naar Eric Nelson in de tweede wedstrijd van de finaleserie zat hij gedwongen een schorsing uit die zijn ploeg bijna de vierde landstitel kostte. Boot reageerde furieus op de weinig doordachte actie, maar gisteravond was Bennes juist op tijd terug om de beslissende wedstrijd af te dwingen.

Bennes mag met zijn 38 jaar veruit de oudste van de ploeg zijn, de charismatische en enthousiaste aanvoerder is nog altijd van onschatbare waarde. Van de 24 aanvallende rebounds pakte hij er gisteren negen. 'Daar wint Amsterdam de wedstrijd op', zei Van den Berg. 'In een wedstrijd waar twee ploegen zo aan elkaar gewaagd zijn, maken die dingen het verschil.'

Hoewel zijn scorend vermogen gering is (gisteren maakte hij drie punten) hield hij zijn ploeg daarmee in de race. Het was niet voor niets dat Boot in de laatste minuten van de wedstrijd en met een titel voor Nijmegen angstig dichtbij, het vertrouwen gaf aan het ervaren trio Spinks, Mc Guthrie en Spinks.

'Mario kampt nog met ritmeproblemen maar hij heeft hier een nummertje in wilskracht weggegeven', aldus Boot. Om feestend met Ajax terug naar Amsterdam te keren zal niettemin meer nodig zijn.

Boot: 'We hebben een zware periode gehad, maar we zijn nu zeer aan elkaar gewaagd. Ik ben blij dat we nog een extra kans hebben gekregen.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden