Nijmegen opent school voor vluchtelingenkinderen

De 565 kinderen die tijdelijk in de noodopvang op Heumensoord in Nijmegen wonen, gaan na de kerstvakantie naar school. Nijmegen opent voor hen een eigen school met speciale lespakketten. Deze week ondertekenen Nijmegen en Heumen een overeenkomst daarover met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en twee scholenkoepels.

In het opvangkamp op Heumensoord wonen een kleine 3000 vluchtelingen, waaronder 565 kinderen tussen de 5 en 18 jaar.Beeld anp

In het opvangkamp op Heumensoord wonen een kleine 3000 vluchtelingen. Het was oorspronkelijk niet de bedoeling dat de kinderen naar school zouden gaan, maar onderwijs is een mensenrecht voor kinderen van asielzoekers. Daarom is een leegstaand gebouw beschikbaar gemaakt voor basis- en voortgezet onderwijs.

De kinderen van 5 tot 18 jaar gaan met bussen naar de school. De twee betrokken scholenkoepels hebben lespakketten gemaakt met extra aandacht voor taalonderwijs en beweging. Voor de 186 peuters en kleuters is op Heumensoord een extra paviljoen ingericht, waar educatieve activiteiten plaatsvinden.

De gemeenten financieren het gebouw, dat in bezit is van de gemeente Nijmegen, het COA betaalt het vervoer en de maaltijden op school en het Ministerie van Onderwijs zal de kosten dragen van de educatieve programma's. De betrokken partijen verwachten deze week de samenwerking vast te zetten op papier.

Taalbarrière

In september bleek uit een peiling van de Algemene Vereniging Schoolleiders dat veel scholen moeite hebben met het faciliteren van instromende vluchtelingenkinderen. Vooral de taalbarrière staat een succesvolle integratie van de jonge leerlingen in het onderwijs in de weg. Veel scholen beschikken niet over de middelen om aparte schakelklassen op te zetten, waarin kinderen van asielzoekers snel de taal kunnen leren. Ook worstelen docenten met de trauma's waar veel van de gevluchte kinderen mee kampen.

AVS-voorzitter Petra van Haren stelde toen dat meer centrale taalklassen, zoals de school die nu in Nijmegen op poten wordt gezet, de druk op scholen zouden verlichten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden