Nijmegen krijgt met Ter Horst burgemeester met daadkracht

Guusje ter Horst, de nieuwe burgemeester van Nijmegen, is een doener. Als wethouder in Amsterdam laat ze een stad achter die onder haar aanvoering mooier is geworden....

GUUSJE ter Horst (48) wordt burgemeester van Nijmegen. Daarmee gaat een grote wens van haar in vervulling: een mooie post in het openbaar bestuur. De van nature ongeduldige bestuurder had het wel gezien in de Amsterdamse gemeenteraad.

Ter Horst, doctor in de sociale wetenschappen, studeerde psychologie. Ze deed onderzoek naar angst voor de tandarts, maakte zich boos op het ziekenfonds dat geen hand uitstak naar mensen die niet naar de tandarts gingen en kandideerde zich in 1986 voor de gemeenteraad om daar wat tegen te doen.

Een moeilijke jeugd hardde haar. Ze groeide op met een zusje, broertje en haar moeder die de hele dag weg was om geld te verdienen. Ter Horst zocht bevrediging op school en universiteit.

Ze verliet de gemeenteraad in 1992 om een periode het voorzitterschap van de universiteitsraad van de Universiteit van Amsterdam op zich te nemen. Een onfortuinlijke periode voor de doener Ter Horst. Ze had geen formele macht en botste dikwijls met gevestigde universitaire belangen.

Ter Horst wilde wat doen en ze eiste bij terugkeer in 1994 naar het gemeentebestuur dan ook dat ze wethouder zou worden. Dat kon. Veel lastige klussen kreeg ze op haar bord, zoals het Gemeentevervoerbedrijf. Haar zorgporte feuille beheerde ze met liefde, ook al 'scoorde' dat minder in de lokale media. Het vervoer in Amsterdam leverde haar veel ellende op.

Onder aanvoering van Ter Horst is de binnenstad van Amsterdam ontegenzeggelijk fraaier geworden. De Dam, nu nog een puinhoop door de verbouwing, wordt een echt plein, het Rokin is aanzienlijk verbeterd, het Spui is idyllisch geworden, en binnenkort kun je ook weer met goed fatsoen door de Leidsestraat en over de nieuwe bestratingen op de grachten wandelen.

Zoals ze zelf zegt over het Spui: 'Een mooi levendig plein waar je op de bankjes van de zon kunt genieten, kunt mijmeren over vervlogen tijden bij het Lieverdje, een drankje kunt nuttigen op het terras en over de boekenmarkt en kunstmarkt kunt zwerven.' Amsterdam is er door Ter Horst mooier op geworden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden