Nijmegen danst op muziek van verliezer Emmen

Wonderlijk tafereel om half tien zaterdagavond op sportpark Meerdijk: hand in hand bedanken de spelers van Emmen hun trouwe supporters na de met 3-2 verloren wedstrijd tegen NEC....

BART JUNGMANN

Van onze verslaggever

Bart Jungmann

EMMEN

Azing Griever, trainer van Emmen, vond er niets wonderlijks aan. Hij noemde het een gênante en schandalige afsluiting van de nacompetitie, waarin zijn ploeg te kort was geschoten. Emmen had met twee doelpunten verschil moeten winnen om NEC's plaats in de eredivisie te mogen overnemen. Blunders in de eigen defensie maakten dat tot een kansloze onderneming.

'Maar dat kan me niet eens zoveel schelen', zei Griever. 'We zijn de strijd aangegaan en hebben het seizoen daarmee op de juiste wijze afgesloten. Wat me vooral dwars zit, is wat er aan het einde van de wedstrijd gebeurde.' De weinig verwende supporters van NEC klommen over het hek toen het spel drie minuten voor tijd werd stilgelegd om Jan de Jonge op de schouders het veld af te dragen. De 33-jarige aanvoerder De Jonge sloot zijn loopbaan zaterdag af om zich volgend seizoen als trainer te bekwamen.

Dat afscheid viel dus in het water. Griever was daarover een halfuur later nog steeds woedend. 'Omdat een speler met de staat van dienst als Jan de Jonge niet het respect krijgt dat hij verdient. Ik vraag me dan echt af of ik nog wel langer trainer wil blijven.'

Griever sprak er zelfs zijn Nijmeegse collega Wim Koevermans op aan, alsof die er wat aan kon doen. Koevermans deed er nogal laconiek over. 'Zoiets deugt natuurlijk niet, maar kennelijk schort er hier ook iets aan de beveiliging.'

Dat meningsverschil legt het cultuurverschil tussen ere- en eerste divisie aardig bloot. Emmen is een sympathieke club, waar de aanhang nog veelal per fiets arriveert. Een club die je het beste toewenst en dat is niet de wereld van hooligans en charges met de wapenstok.

Kwalitatief schort er bovendien zoveel aan Emmen dat het niets te zoeken heeft in de eredivisie, ook al draagt die soms de naam van Micky Mouse. Emmen zou er als een soort Calimero zelfs verpletterd worden door jeugdige eendjes als Kwik, Kwek en Kwak.

Emmen trad aan zonder topscorer Van Oostrum. Hij zag dinsdag in de uitwedstrijd tegen Cambuur de gele kaart en dat had een schorsing tot gevolg. Met Meijerman in zijn plaats koos Griever voor opportunisme. Meijerman is van hetzelfde robuuste type als Drent en beiden moesten de hoge voorzetten vanuit de verdediging doorkoppen.

Het lukrake spel ging de Emmenaren slecht af. Het denkpatroon was zozeer op lange halen afgestemd dat vleugelverdedigers en middenvelders nalieten zich ook eens aan te bieden. Griever maakte zich ook daarover druk, zozeer dat arbiter Temmink hem tot de orde riep, daarbij terzijde gestaan door de vierde official, G.B.C. Buiting die Griever zwijgend, langdurig en indringend aankeek.

(Interessant fenomeen is dat trouwens dit seizoen, de reserve-arbiter. Soms moeten ze het langs de lijn doen met een eenvoudige keukenstoel. Soms krijgen ze een bureautje van hun gastheer, zodat ze de wissels goed kunnen noteren. In Emmen was het feest voor G.B.C. Buiting. Hij zat aan terrasmeubilair, alsof hij in zijn trainingspak een vrij weekeinde op de camping doorbracht.)

NEC had dus weinig te vrezen van Emmen, routinier als het inmiddels is in nacompetities. Koevermans had drie spelers opgesteld die zijn ploeg gaan verlaten: Viedma gaat naar het Spaanse Compostela, Van Diemen naar RKC en Kooistra naar Groningen. Koevermans wil voor alle aderlatingen (Aalbers stopt ermee) volwaardige vervangers. Een beetje meer dan dat lijkt gewenst. NEC toonde zich tegen Emmen een zielloos elftal dat het zich moeilijker dan nodig maakte.

Met Crüden op de plaats van de geblesseerde Aalbers liet het zich ver terugdringen en kwam halverwege de eerste helft gelukkig op voorsprong door aarzelend optreden van Uneken. Ex-Emmenaar Sumiola scoorde.

Emmen kwam nog wel terug door Drent en dat was een doelpunt waaruit bleek dat enig overleg meer zoden aan de dijk had gezet. Maar even knullig als de eerste keer deed Emmen zichzelf de das om. De Kruyf liet een voorzet van Kooistra via zijn schouder in eigen doel ploffen. Door toedoen van Sumiala en Barmentloo moest er daarna nog twee keer afgetrapt worden, maar het pleit was na die derde treffer al beslecht.

NEC blijft eredivisionist en dat is een straf voor alle eredivisiespelers die in het steekwoordenrubriekje van Voetbal International zonder uitzondering de Goffert het lelijkste stadion en de NEC-kleuren het lelijkste tenue noemen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden