Nijmeegse universiteitskrant voelt zich op web gecensureerd

De redactie van de Nijmeegse universiteitskrant Vox voelt zich op internet gecensureerd door het bestuur van de eigen Radboud Universiteit. Na een reeks conflicten over de journalistieke onafhankelijkheid zijn de webberichten van de redactie binnenkort alleen nog op een besloten website voor studenten en medewerkers te lezen.

Radboud Universiteit

Het besluit om de redactie van Vox niet langer een openbaar digitaal podium te bieden, volgt enkele maanden na een bezuinigingsoperatie waarbij de website van de krant is opgegaan in de officiële website van de universiteit. Persberichten van de universiteit en nieuws van Vox staan daar nu naast elkaar.

Voortschrijdend inzicht
Een woordvoerder van de universiteit noemt het 'voortschrijdend inzicht' om de berichtgeving van Vox nu van de buitenwereld af te schermen. 'Wij willen zo voorkomen dat berichten van Vox worden gezien als standpunten van de universiteit.' Hij bevestigt dat de universiteit soms in verlegenheid wordt gebracht door Vox. 'De buitenwereld kan berichten die intern prima worden begrepen niet altijd goed plaatsen.'

De redactie van Vox is teleurgesteld. 'Wij zijn hier niet over te spreken en dan druk ik het nog zacht uit', zegt interim-hoofdredacteur Anne Dohmen. 'Wij zijn gewoon journalisten. Maar op de een of andere manier denkt het college van bestuur dat wij er de hele dag op uit zijn om het imago van de universiteit te schaden.'

Dohmen vermoedt dat een serie conflicten over de journalistieke onafhankelijkheid van haar redactie ten grondslag ligt aan het besluit van de universiteit. Als voorbeeld noemt ze een artikel over dierenactivisten, die een petitie wilden aanbieden tegen experimenten op apen. 'Toen we de universiteit om wederhoor vroegen, kregen we te horen dat we daar niet over mochten publiceren.'

Gevoelig
De woordvoerder van de universiteit noemt dat logisch. 'Experimenten op apen liggen heel gevoelig.' Bovendien was het volgens hem sowieso nooit de bedoeling dat Vox na de fusie onafhankelijke journalistiek op internet zou bedrijven. 'Toen we de sites bij elkaar voegden, was het voor iedereen duidelijk dat deze onder de verantwoordelijkheid van het hoofd communicatie van de universiteit kwamen te staan.'

De laatste jaren worstelen steeds meer universiteitsbladen met hun journalistieke onafhankelijkheid. In de redactiestatuten van de bladen van de universiteiten van Wageningen en Delft staat nu dat 'de journalistieke onafhankelijkheid niet los staat van de universiteit als geheel'.

In Leiden heeft het universiteitsbestuur in 2007 een poging gedaan om het blad Mare te dwingen geen eigen nieuws meer te maken. In 2002 hield het bestuur van de VU in Amsterdam publicatie van een omstreden interview in Ad Valvas tegen.

Marktwerking
De ontwikkeling gaat hand in hand met de introductie van de marktwerking in het hoger onderwijs. Universiteiten hechten steeds meer waarde aan een goed imago bij potentiële studenten en commerciële investeerders. Groeiende communicatieafdelingen proberen de instellingen zo positief mogelijk in het nieuws te brengen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.