Nijmeegs ziekenhuis verzorgt 'Nederlandse pianoman'

NIJMEGEN (ANP) - Het Universitair Medisch Centrum St Radboud (UMC) in Nijmegen zorgt al zes weken voor een man met een Aziatisch uiterlijk, die geen woord spreekt. De zaak lijkt op die van de 'pianoman', die vorig jaar in Groot-Brittanië opdook.

,,Alleen speelt onze man geen piano, althans: ook dat weten we niet'', zegt de woordvoerster.Het ziekenhuis heeft volgens een woordvoerster al van alles geprobeerd om er achter te komen wie de man is, maar zonder resultaat.

Passanten troffen de man op 5 mei aan in de Nijmeegse binnenstad. Hij lag op straat met naar later bleek hersenletsel. Via de afdeling Spoedeisende Hulp is de man opgenomen op de afdeling Neurologie, waar hij nu nog steeds verblijft. ,,We weten ook niet wie de mensen waren die hem hebben gebracht. Zij zouden mogelijk iets meer kunnen vertellen, maar we hebben hun gegevens niet'', aldus de ziekenhuiswoordvoerster.

Netjes gekleed

Nadat de Aziaat een beetje was opgeknapt is in allerlei talen en met hulp van tolken geprobeerd hem aan de praat te krijgen, maar tevergeefs. Ook pogingen met andere communicatiemethodes hebben niets opgeleverd. De zegsvrouw: ,,Het enige dat we zeker denken te weten is dat de man geen dakloze was of zo, want hij kwam goed verzorgd en netjes gekleed hier binnen. Je zou toch denken dat iemand hem mist.''

De patiënt heeft eigenlijk al wekenlang andere hulp dan ziekenhuiszorg nodig. Maar instellingen weigeren hem op te nemen, aangezien volstrekt onduidelijk is of er ooit voor zijn verblijf zal worden betaald. ,,We begrijpen dat wel. Verzorgingshuizen zijn bang dat ze misschien jaren en jaren voor niets voor onze man moeten zorgen, terwijl ze al een heel krap budget hebben. Maar het is wel voor iedereen een uiterst vervelende toestand'', aldus de woordvoerster.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden