Nijmeegs gezin verdacht van wiethandel en witwassen

Een gezin uit Nijmegen wordt verdacht van het jarenlang op grote schaal bevoorraden van wietkwekerijen in Nederland, Duitsland en Tsjechië. De winst zouden zij hebben witgewassen via hun groothandel in kwekerijspullen en hun legale growshop in Wijchen. In Arnhem is vandaag de strafzaak tegen de zoon (30), vader (56) en moeder (56) begonnen.

Het gezin gebruikte hun legale growshop om zwart geld wit te wassen. Beeld anp
Het gezin gebruikte hun legale growshop om zwart geld wit te wassen.Beeld anp

In 2011 nam het Openbaar Ministerie op 25 locaties auto's, huizen in Nederland en Spanje, bedrijven, voorraden, geld en sieraden in beslag. Winst werd ook witgewassen met een koopakte voor een schilderij, dat een onbekend werk van Paul Cézanne zou zijn. Het schilderij uit moeders familie is geen Cézanne, maar moest wel een geldstroom van 2 miljoen euro verklaren.

Wietkwekers verklaarden hoe ze al in 2004 wietstekken bij het familiebedrijf kochten en daar ook hun oogst weer konden verkopen. Een chauffeur verklaarde dat hij kwekerijspullen naar Duitsland bracht. Op allerlei afleveradressen zaten kwekerijen die werden bemand door Vietnamezen.

Vader en zoon in handel
Het OM vermoedt dat vader en zoon zich vooral met de handel bezighielden, terwijl moeder vooral zwarte winst wit waste. Donderdag staan twee verdachte chauffeurs en een verdachte van witwassen terecht. De zoon zegt dat zijn ouders niets met de zaak van doen hebben en zwijgt verder. De eisen worden 7 april verwacht.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden