Nijhuis heeft 100 school weer op orde

EINDHOVEN - Zwemmen


Open NK


Wie kon er blijer zijn met een ticket voor Londen 2012 dan zwemster Moniek Nijhuis? Nog één keer in haar wankelmoedige loopbaan had de schoolslagspecialiste uit Twente alles op alles gezet om dat zo felbegeerde entreebewijs naar de Olympische Spelen te halen. Vrijdag was het zo ver.


Al in de series deed Nijhuis wat ze moest doen. Na haar nominatie bij de WK van Shanghai, waar ze achtste werd in de finale van de 100 meter school, bevestigde Nijhuis bij de Open Nederlandse Kampioenschappen (ONK) haar vorm. Vormbehoud leidt tot kwalificatie, zo zit het Nederlandse olympische systeem in elkaar.


De tijd van de ochtend, 1.08,12, was ruim onder die limiet voor vormbehoud (1.08,60). In de avonduren won Nijhuis de finale van de ONK in een tijd van 1.07,71. Het was, zei de zwemster, bedoeld als een aanval op haar Nederlands record (1.07,41). Dat zwom ze in 2009, bij de Swim Cup in Amsterdam, toen gestroomlijnde drijfpakken de snelheid ongenadig opschroefden. 'Dat record, komt nog wel', sprak ze met enige bravoure.


Na het einde van het pakkenverhaal - per 1 januari 2010 - viel Nijhuis, met vele collega's, in een diep gat. De Europese titelstrijd van dat jaar, in Boedapest, werd zelfs een afgang. Ze werd 21ste, in 1.10,92. Coach Hans Elzerman zat zich op de tribune diep te schamen. Hij kon ook niet verklaren waarom dit getalenteerde meisje maar niet uit voeten kwam op de 100 meter.


Op de halve afstand deed Nijhuis (23 intussen) het meer dan aardig. Ze werd vierde bij de WK in Rome. Die klassering herhaalde ze in Boedapest. Maar de 50 school is geen olympisch nummer. 'Ik wist, als ik naar de Spelen wil, dan moet ik nog een keer alles zetten op de 100 meter.'


Zo gezegd, zo gedaan. Nijhuis, meervoudig Europees kampioen op de kortebaan (25-meterbad), toonde karakter. Het was de verbetenheid die ze had overgehouden aan het olympisch jaar 2008 toen ze werd geveld door de ziekte van Pfeiffer. Haar plaats op de schoolslag werd ingenomen door Jolijn van Valkengoed. Dat had haar pijn gedaan, want ze wist dat ze beter was.


Nijhuis werkte de voorbije maanden keihard aan haar inhoud. Ze heeft een sterk lijf gekregen en ze verbeterde haar techniek. Ze zegt dat haar slag nu lijkt op die van Jessica Hardy, de Amerikaanse die bij de WK in Shanghai de titel op de 50 school greep.


Specifieke slag

'Maar er zijn zoveel varianten op de schoolslag', zo verontschuldigde ze vrijdag haar aarzeling bij een uitleg van de specifieke Nijhuis-slag. Ze kijkt tegenwoordig veel naar het ledscherm in het Sloterparkbad dat beelden van haar trainingen toont. Het is alleen niet altijd even leuk. 'Dan denk ik dat ik prima zwem. Zo is het goed, prent ik me dan in. Kijk ik naar het scherm, blijkt het toch niet goed. Zwem ik in plaats van naar voren, naar beneden en dan weer omhoog', zo beschreef Nijhuis haar ervaringen in training.


Ze gaat steeds harder. De bedoeling is dat ze komend jaar, bij het olympisch toernooi van Londen, een 1.06 zwemt. Dat brengt haar in de buurt van het erepodium. Wereldkampioen Soni kwam in Shanghai tot 1.05,05, maar de bronzen Chinese Li zwom 1.06,52. Nijhuis denkt dat die tijd binnen haar vermogens ligt.


De studente economie en bedrijfskunde heeft wel haar twijfels over de voorbereiding. Waarschijnlijk kan haar coach, de ervaren Hans Elzerman, niet in het olympisch zwembad komen. De beperking van het aantal accreditaties voor zwemtrainers zal hem waarschijnlijk treffen.


In 2009 had Nijhuis het al heel moeilijk zonder Elzerman, die destijds tijdens de WK een juniorenploeg moest begeleiden. In Italië werd ze begeleid door Martin Truijens, haar oude trainer te Amsterdam, met wie ze niet goed 'matcht'. Ze zegt wel te snappen waarom. 'Ik kan redelijk zeuren. Hans gaat daar niet op in. Die haalt de schouders op en gaat verder.'


Voorlopig mag ze proberen te wennen aan andere omstandigheden. Ze reist in een klein gezelschap naar de Verenigde Staten voor de invitatiewedstrijd Duel in the Pool. De andere zwemsters komen alle drie uit de stal van bondscoach Verhaeren: Kromowidjojo, Veldhuis en Van Rouwendaal.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden