Nijdam zegeviert, Dubbeldam oogst lof

Op zijn klassieke manier, solerend in de slotfase, gaf Jelle Nijdam de TVM-formatie zaterdag in de Ronde van Midden-Zeeland eindelijk weer reden tot juichen....

Van onze sportredactie

AMSTERDAM

De meeste bewondering echter oogstte nieuwkomer Davy Dubbeldam. Vorige week kreeg hij zijn profcontract. Bij Foreldorado-Golff, waarvoor hij al als amateur actief was en goede uitslagen neerzette. Hij won de koninginnerit in de Teleflex-Tour, zegevierde in de slotetappe in de Ronde van Thüringen. En zaterdag gaf de Sluiskiller met provinciegenoot Patrick Tolhoek de rest van de Nederlandse profs het goede voorbeeld.

Inzet, karakter en vechtlust, eigenschappen die slechts bij een enkele renner van eigen bodem dit seizoen vielen vast te stellen. Dubbeldam maakte met Tolhoek, ooit prof bij Raas maar door een rugblessure gedwongen terug te gaan naar de amateurs, de gedevalueerde wedstrijd. Het duo verliet het peloton na 38 kilometer, bouwde in alle rust aan een voorsprong van 8 minuten en 35 seconden, om na een vlucht van 120 kilometer ingelopen te worden door een negen achtervolgers.

Iedereen verwachtte het einde voor Dubbeldam. De leerling-prof sloot echter keurig aan en probeerde in de slotfase de solo van Nijdam nog te neutraliseren. 'Ik hoopte nog tweede te worden', zei hij puffend na de koers door zijn eigen provincie. Hij eindigde uiteindelijk als twaalfde. 'Geen schande, als je 120 kilometer op kop hebt gereden.'

Dubbeldam vindt de profwereld maar vreemd, maar deed er alles voor om er toe te kunnen behoren. Op 1 januari ging hij de WW in. 'Om alles op wielrennen te kunnen zetten. Die keuze heeft zich uitbetaald in een profcontract.' De Ronde van Midden-Zeeland is geen koers voor hem, zei de 24-jarige coureur die de weg liever gestaag ziet stijgen. 'Maar je kunt snel achterin gelost worden of voor de aanval kiezen.'

Jesper Skibby maakt in Zeeland zijn rentree in het wielerpeloton. De 32-jarige Deense profrenner uit de TVM-wielerploeg van Cees Priem kreeg het groene licht van de ploegarts.

Skibby werd op 10 april na de Waalse Pijl onwel. Hij kreeg absolute rust voorgeschreven en revalideerde tweeëneenhalve week in Bretagne.

Anthony Theus was zaterdag de sterkste in de Ronde van Overijsel, die op naam van Bennie Gosink had moeten komen. In de laatste plaatselijke ronden van de topcompetitiewedstrijd demarreerde de renner uit de Giant Löwik-formatie vijf keer uit de kopgroep van vijftien man. Hij kon niet uit de greep van de achtervolgers blijven. Anthony Theus lukte het in de laatste kilometer wel. Hij behaalde zijn eerste zege van dit seizoen.

Gosink (25) en Theus (28) zijn twee van de routiniers in het amateurpeloton. Het duo draait al een groot aantal jaren mee aan de top van de 'recreanten'. In hun loopbaan hebben ze een indrukwekkende erelijst opgebouwd. Gosink won onder meer de Ronde van Overijssel, de Teleflextoer en de GP Wielerrevue. Theus zegevierde drie maal in de Omloop der Kempen en behaalde etappeoverwinningen in Olympia's Ronde.

GOES: Ronde van Midden-Zeeland, semi-klassieker: 1. Nijdam (Ned) 200 km in 4.49.34, 2. Talen (Ned) 0.29, 3. Capiot (Bel), 4. Frison (Bel), 5. Timmermans (Ned), 6. Den Bakker (Ned), 7. Van der Poel (Ned), 8. Knaven (Ned), 9. Kummer (Dui), 10. Hennebert (Bel), 11. Dubbeldam (Ned), 12. Blijlevens (Ned), 13. Cornelisse (Ned), 14. Corvers (Bel), 15. Backstedt (Zwe) 2.05.

RONDE VAN OVERIJSSEL: topcompetitie: 1. Theus 205 km in 4.57.15, 2. Kemna 0.05, 3. Kemper, 4. Leijs, 5. De Koning, 6. Stobbelaar, 7. Jones (Aus), 8. Van der Vliet, 9. Pronk, 10. Harms; stand topcompetitie: 1. Giant Löwik 460 pnt, 2. De Jonge Renner 290, 3. Foreldorado Golff 243, 4. Vredestein 242, 5. Dextro Volendam 239.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden