Night at the museum

Recensent Mac van Dinther eet bij Le Petit Cobra in Amstelveen.

null Beeld Els Zweerink
Beeld Els Zweerink

Ik heb alle restaurantgidsen nagekeken. Maar ik kon Le Petit Cobra nergens vinden. Probeer het eens met de museumgids. Le Petit Cobra is het restaurant in het Cobramuseum in Amstelveen.

Ah, het restaurant bíj het Cobramuseum in Amstelveen, bedoel je.
Nee. Echt ín het museum. En dat is apart. Veel musea hebben een restaurant en er zijn restaurants die bijna een museum zijn. Zo aten wij ooit vegetarisch onder een koffiepot van Klaas Gubbels. Maar eten in een museum, tussen de kunst, dat is voor zover wij weten nog nooit vertoond.

Hoe moet ik me dat voorstellen? Twee uur nadat de laatste bezoekers zijn vertrokken, opent het Cobramuseum opnieuw zijn deuren, nu als Le Petit Cobra. De tafels zijn gedekt met tafelkleden in slangenhuidmotief. We worden opgewacht met een aperitief van bubbeltjes waarmee we genoeglijk rondslenteren tussen de werken van Appel, Corneille en andere leden van Cobra. In de hoek staat een pick-up waarop lp's worden gedraaid van Jacques Brel, Louis Armstrong en Wim Sonneveld. We mogen zelf wat anders opzetten. Als het tijd is om aan tafel te gaan, nemen we plaats onder Huiselijke Oorlog, een krachtig werk in bruine en zwarte krassen van Lotti van der Gaag. Een miskend talent, aldus de kunstcriticus aan tafel.

Ik hoor het al: de kunst is dik in orde. Maar hoe is het eten? Gekookt wordt door Didier Besnard, een Franse kok van de oude stempel. Een merkwaardige combinatie met de vernieuwingsbeweging die Cobra was. Maar het past wel in tijd. Besnards kookstijl roept herinneringen op aan de jaren vijftig, de jaren waarin Cobra groot werd.

Hij opent de tentoonstelling met een (omgevallen) torentje van stukjes bladerdeeg, belegd met salpicon (ragout) van krab, gerookte zalm en sardineboter. Daaromheen zijn met grove streken kleuraccenten geplaatst van groene asperges, oranje krabsaus en zwarte inktvisinkt. In penseelvoering en objectgebruik 'surrealistisch met een Cobra-swing', zegt onze senior art critic. De krabragout is lekker. Miró!, zeggen we bij gang twee, een cirkelvormige compositie van duif (borst en poot) op een flauw prutje van zwarte linzen. Het smaaktechnisch hoogtepunt van de avond moet dan nog komen: superzacht gekonfijt konijn in ganzenvet, verstopt onder repen groene courgette die nogal vloeken met de roodbruine tinten van ratatouille, kleffe kippenlevers en dikke sherrysaus. Tegen die tijd trekken wij onze eerste voorzichtige conclusies.

En die luiden? Goede kunst heeft eeuwigheidswaarde. Met eten ligt dat anders. Moderne koks werken met heldere, lichte kleuren: frisse zuren, knapperige texturen, scherpe bitters. De klassieke keuken van Besnard heeft een voorkeur voor zware bruintinten van boter, zout en ingekookte sauzen. Het is eten uit de oude doos: best lollig, maar ook achterhaald en een tikje oubollig. Dat geldt a fortiori voor de laatste gang: (opnieuw) bladerdeeg, gevuld met frangipane (zoete amandelcrème), peer en banketbakkersroom.

Hmm. Dan maar niet doen dus? Jawel! Het idee is leuk, de wijnen zijn lekker en de mensen die het doen zijn aardig, inclusief de kok die bijna verlegen de ronde doet langs de tafels. En het is absoluut een ervaring om je al etend te laven aan Appels Paysage Humain uit 1958 waarop verf is uitgeknepen als ketchup uit een tube. Het is werk dat nog steeds kracht en vitaliteit uitstraalt. Precies dat kun je van het eten niet zeggen.

De cijfers

Kosten:
4-gangenmenu € 45 euro p.p. (wijnarrangement € 24,50)

Punten:
Eten 6,5
Bediening 8
Entourage 9
Prijs-kwaliteit 7

Het menu

Millefeuille van krab met gerookte zalm, sardineboter, groene asperge en shiitake Anjouduif, zwarte linzen, waterkers Charlotte van gekonfijt konijn, ratatouille, kippenlevers en sherrysaus Perentaart 'coupe soleil'

Le Petit Cobra
Sandbergplein 1
1181 ZX Amstelveen

Op donderdag, vrijdag en zaterdag (reserveren verplicht) 06-10393222

lepetitcobra.nl

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden