Nieuws Rol Shell in Nigeria

Nigeriaanse media: ‘Shell aan de kant gezet in Ogoniland’

Shell lijkt niet meer de belangrijkste oliemaatschappij in Ogoniland in Nigeria. De Nigeriaanse regering zou Shell zijn positie als ‘operator’ hebben afgenomen voor het olieblok OML11. Dat melden Nigeriaanse media.

Kinderen spelen bij een verlaten installatie van Shell Beeld Bloomberg via Getty Images

In plaats van Shell gaat de Nigeriaanse staatsoliemaatschappij NNPC zelf aan de slag in het olieveld, in opdracht van de Nigeriaanse president Muhammadu Buhari. NNPC neemt zou uiterlijk 30 april de exploitatie overnemen. Shell wil geen commentaar geven. Een woordvoerder noemde de situatie ‘ingewikkeld’ en ‘erg politiek’.

De Nigeriaanse kranten citeren allemaal een brief van Buhari, getekend door diens stafchef Abba Kyari aan NNPC, waarin de opdracht staat het operator-schap van het olieblok over te nemen. Eén krant, de Daily Trust, meldt dat NNPC zou hebben ontkend de brief te hebben ontvangen.

Blok OML 11 heeft een lange, roerige geschiedenis. Het is het blok waar de vervuiling door gelekte olie in de moerassen van de Niger-delta het grootst is. In het hart van dit olieblok, in de moerassen van de delta, woont het Ogoni-volk. Dat verwijt Shell al heel lang schuldig te zijn aan de lekkages, niet genoeg te doen aan de opruiming van de olie en niet genoeg te doen om de bevolking te compenseren. 

Ken Saro Wiwa

Het conflict kwam tot een hoogtepunt in 1995, toen de schrijver en leider van de protesten, Ken Saro Wiwa, samen met acht anderen door het Nigeriaanse regime werd geëxecuteerd. Het leverde een golf van protesten uit de hele wereld op. Shell is nog steeds niet van deze affaire verlost. Vier weduwen van de de in 1995 geëxecuteerde activisten hebben nog een rechtszaak lopen tegen Shell voor de Haagse rechtbank.

Blok OML 11 is een van de grootste in Nigeria. Het olieveld is voor 55 procent eigendom van de Nigeriaanse oliemaatschappij. Shell heeft 30 procent, Total 10 procent en Agip 5 procent. Dat lijkt niet te veranderen. Het blok telt 33 olie- en gasvelden, maar daarvan zijn er maar negen in productie (stand van zaken in 2017), alle negen buiten het gebied van de Ogoni. Vorig jaar doken al geruchten op dat Shell zijn belang in blok OML 11 zou willen verkopen, inclusief een groot aantal installaties die er staan. Maar die keuze heeft president Buhari Shell niet gegund.

Volgens sommige mediaberichten zou Buhari, die onlangs werd herkozen voor een tweede termijn als president, de stilgevallen productie weer op gang willen brengen. Dat zou grote gevolgen kunnen hebben voor de verhoudingen in het gebied, die nog altijd gespannen zijn. In 2015 kwam Shell, dat al jaren geen olie meer won in Ogoniland, een regeling overeen met de lokale bevolking, om een deel van het gebied grondig schoon te maken. Dat werk zou honderden miljoenen gaan kosten, en tien jaar duren. Wat er met dat werk gebeurt, is niet bekend.

Verdenking van omkoping

Shell is operator in ongeveer dertig blokken in Nigeria, zowel in de delta als op zee. Of ook haar positie als operator in andere blokken wordt bedreigd, is niet bekend. Een van die blokken op zee is OPL 245, en daar heeft Shell ook al heel weinig plezier van. Shell wordt verdacht van omkoping bij de aanschaf van dit olieveld. Daarmee was een bedrag van 1,3 miljard dollar gemoeid. Er lopen rechtszaken in Nigeria, Milaan en binnenkort ook in Nederland.

En er overkomt Shell nog meer narigheid, daar in Afrika’s grootste olieproducerende land. Persbureau Reuters meldde enkele weken geleden dat een hele reeks van oliemaatschappijen, waaronder Shell, een belastingvordering hebben gekregen van 2,5 tot 5 miljard dollar. Bij elkaar zou het gaan om een bedrag van 20 miljard dollar. Tegenover Reuters bevestigde de Noorse staatsoliemaatschappij Equinor (voorheen Statoil) de Nigeriaanse belastingclaim.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden