Nigeriaanse luchtmacht bombardeert per vergissing vluchtelingenkamp: 50 doden

Minstens vijftig mensen zijn omgekomen bij een bombardement per vergissing van de Nigeriaanse luchtmacht op een vluchtelingenkamp in het noordoosten van het land. De piloot van het gevechtsvliegtuig had volgens een legerwoordvoerder als opdracht een kamp van de terreurorganisatie Boko Haram aan te vallen, maar hij nam het vluchtelingenkamp als doelwit. De bewoners zijn juist voor Boko Haram op de vlucht geslagen.

Foto`s van de puin na het abusievelijke bombardement, geleverd door Artsen zonder Grenzen. Beeld reuters
Foto`s van de puin na het abusievelijke bombardement, geleverd door Artsen zonder Grenzen.Beeld reuters

Volgens Artsen zonder Grenzen (AzG), dat actief is in het kamp, hebben medewerkers van de hulporganisatie zeker 50 doden geteld en 120 gewonden. Een functionaris van de deelstaat Borno, waar de terreurorganisatie zijn acties concentreert, zei tegen persbureau AP dat het dodental mogelijk boven de 100 ligt.

Noodhulp

Zes medewerkers van het Nigeriaanse Rode Kruis kwamen om bij het bombardement, zo liet een woordvoerder van het Internationale Rode Kruis weten. Een andere bron in de hulporganisatie noemde een aantal van 20 doden. Het Rode Kruis en Artsen zonder Grenzen verlenen noodhulp en verzorgen de voedselvoorziening in het kamp in Rann, waar ongeveer 25 duizend burgers uit vrees voor de terreur van Boko Haram een goed heenkomen hebben gezocht.

'Deze grootschalige aanval op kwetsbare personen die reeds op de vlucht waren voor extreem geweld is schokkend en onaanvaardhaar', aldus een verklaring van Jean-Clément Cabrol, hoofd operaties van AzG. De onfortuinlijke actie van het Nigeriaanse leger wordt 'krachtig veroordeeld'.

De Nigeriaanse strijdkrachten hebben de bloedige vergissing toegegeven. President Muhammadu Buhari heeft op Twitter zijn afschuw uitgesproken over het verlies aan levens. 'Met spijt heb ik vernomen dat de luchtmacht, die jacht maakte op opstandelingen van Boko Haram, per vergissing burgers heeft gebombardeerd in Rann.'

Een inwoner van het gebied vertelde telefonisch tegen persbureau AFP dat Boko Haram de afgelopen weken zijn basis in de bossen van Borno had verplaatst, naar het district Kala. Rann en Kala liggen in het noordoostelijke puntje van Nigeria, nabij de grens met Kameroen. 'Blijkbaar heeft de piloot Kala verward met Rann', zei hij.

Boko Haram

Dat werd min of meer bevestigd door de plaatselijke legercommandant, generaal Lucky Irabor. 'We hadden informatie gekregen over een hergroepering van terroristen van Boko Haram in de regio Kala', zei hij tegen verslaggevers. 'We hebben de coördinaten vastgesteld en ik heb opdracht gegeven met een vliegtuig te interveniëren. De aanval is uitgevoerd, maar helaas zijn burgers getroffen.'

Als gevolg van de opstand van Boko Haram in het noorden van Nigeria zijn in acht jaar ruim 20 duizend mensen omgekomen. Ruim 2,6 miljoen mensen zijn ontheemd geraakt. Vorige maand liet het Nigeriaanse leger weten dat de strijd tegen Boko Haram in zijn laatste fase is beland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden