Nigeriaans leger sluit onschuldige kinderen op

In de strijd tegen Boko Haram sluit het Nigeriaanse leger vaak onschuldige kinderen op. Ze worden ervan verdacht gerekruteerd te zijn voor zelfmoordaanslagen. Onder hen zijn meisjes die ontvoerd waren door de terreurgroep.

Het Nigeriaanse leger in actie in Damboa, noordelijk Nigeria. De mannen op de foto komen niet voor in het verhaal. Beeld afp

Een verslaggeefster van The New York Times sprak in de noordoostelijke Nigeriaanse stad Maiduguri, die geldt als 'geboorteplaats' van Boko Haram, met vrouwen en meisjes die onder erbarmelijke omstandigheden werden vastgehouden door het leger.

De 18-jarige Amina Umar vertelde dat ze twee jaar geleden werd ontvoerd door Boko Haram en werd gedwongen te trouwen met een van de kidnappers. Ze wist te ontsnappen, maar viel in handen van het leger. Ze belandde in de beruchte Giwa-barakken, waar ze naar eigen zeggen twee maanden werd vastgehouden en ondervraagd.

De mensenrechtenorganisatie Amnesty International sloeg eerder dit jaar alarm over de toestand in het detentiecentrum. Vele tientallen gedetineerden, onder wie baby's en kinderen onder de 6 jaar, stierven aan voedselgebrek, ziektes, uitdroging en schotwonden.

Zainab Muhammed werd dit voorjaar met haar zeven kinderen door Boko Haram opgepakt en vastgezet, samen met dertig andere vrouwen en hun kinderen. Na drie maanden konden ze worden ontzet door het Nigeriaanse leger. Zainab werd vervolgens in een gevangenis bijna een week onderworpen aan verhoren. De ondervragers wilden weten welke banden ze onderhield met de terreurgroep.

Haar verklaringen bleken voldoende reden voor ontslag uit de gevangenis, waarna ze terecht kwam in een opvangkamp voor ontheemden. Andere vrouwen moesten met hun kinderen achterblijven, aldus de vrouw. 'Misschien werden ze niet geloofd.'

Volgens de Nigeriaanse legerleiding zit er niets anders op dan het grondig ondervragen van personen die in aanraking zijn gekomen met Boko Haram. De groepering heeft gevangenen zover gekregen dat ze zelfmoordaanslagen pleegden. Ook kinderen, sommigen niet ouder dan 8 jaar, waren verantwoordelijk voor aanslagen op markten, scholen en opvangcentra voor mensen die hun woonplaats verlieten uit angst voor Boko Haram. Daarbij vielen honderden slachtoffers.

'Het verhoren van verdachten is een langdurig proces,' zegt legerwoordvoerder Sani Kukasheka. 'Maar liever dat dan een terrorist die vrijkomt en een aanslag pleegt.'

Boko Haram vermoordt vaak jonge mannen en jongens die zich weigeren aan te sluiten. Wie na contact met Boko Haram nog in leven is, wordt er al snel van verdacht een symphathisant - of erger - te zijn.

De Nigeriaanse legertop liet onlangs weten dat de strijd tegen Boko Haram, ten prooi gevallen aan interne verdeeldheid, zo goed als gestreden is. Die bewering werd gelogenstraft door een video die deze maand opdook. Daarin zijn meisjes te zien die meer dan twee jaar geleden werden ontvoerd, en kennelijk worden vastgehouden op een plek die voor het leger ontoegankelijk zijn. In de video eist een gemaskerde man dat de regering gevangen medestrijders vrijlaat. Gebeurt dat niet, dan zullen de ouders de meisjes van Chibok - zoals ze wereldwijd bekend werden - 'nooit meer terugzien.'

Ook in buurland Kameroen is Boko Haram nog altijd actief. In Mora, in het noorden van Kameroen, blies een motorrijder zich zondag op. De aanslag, die op een drukke markt aan drie mensen het leven kostte, werd door de autoriteiten onmiddellijk toegeschreven aan de terreurgroep.

Amnesty International beschuldigt ook Kameroen ervan onder 'gruwelijke' omstandigheden mensen vast te houden die worden verdacht van steun aan Boko Haram. 'De regering wil haar burgers beschermen tegen de brute daden van Boko Haram. Maar mensen willekeurig arresteren, martelen of opsluiten in overvolle cellen is niet de juiste aanpak,' stelt de mensenrechtenorganisatie. Het geweld van Boko Haram heeft in Kameroen vele honderden mensenlevens geëist. In Nigeria ligt het dodental boven de 20 duizend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden