Nigeriaan kreeg voor valse naam taakstraf

Een Nigeriaan heeft in januari 120 uur werkstraf opgelegd gekregen van de politierechter in Breda omdat hij een valse naam en land van herkomst (Sudan) had opgegeven....

Volgens zijn advocaat zijn de onwaarheden die de man vertelde vergelijkbaar met die van oud-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali (VVD), ook nu de valse asielaanvraag van Hirsi Ali uit 1992 is verjaard. ‘Zij pleegde tot voor kort elke dag valsheid in geschrifte wanneer zij documenten met haar onechte naam ondertekende’, zegt de advocaat.

Hoogleraar straf- en vreemdelingenrecht Anton van Kalmthout zegt dat Hirsi Ali in theorie kan worden vervolgd. ‘Als je een valse naam blijft gebruiken op officiële documenten is nog steeds sprake van een strafbaar feit.’ Hij benadrukt dat het hem ‘erg sterk’ lijkt dat het OM het oud-Kamerlid daadwerkelijk vervolgt.

Een woordvoerder van het OM zegt ‘niets zinnigs’ over de zaak Hirsi Ali te kunnen zeggen. Ook zegt hij niet te weten of vreemdelingen überhaupt worden vervolgd als zij foute persoonsgegevens aanleveren. Wel is in het vreemdelingenrecht duidelijk dat valse gegevens vaak leiden tot het weigeren van een verblijfsvergunning.

De tot taakstraf veroordeelde Nigeriaan gaf in 1998 valse informatie op tijdens zijn asielaanvraag. Hij trouwde onder een onechte naam met een Nederlandse, scheidde, ging terug en hertrouwde onder zijn echte naam met dezelfde vrouw in Nigeria. Na zestien maanden wachten had hij zijn papieren, waaronder een verblijfvergunning voor een jaar, en kwam naar Nederland.

Na enkele weken verblijf in Nederland kreeg hij een dagvaarding en werd hij veroordeeld tot een taakstraf omdat hij tot 2004 valse gegevens gebruikte. Hij wil anoniem blijven, omdat hij hoopt dat zijn tijdelijke status nog wordt verlengd. Zijn vrouw vreest dat zijn strafblad (valsheid in geschrift) gevolgen heeft voor die verlenging.

De Nigeriaan is niet de enige vreemdeling die is veroordeeld voor valsheid in geschrifte, zeggen asieladvocaten. Een woordvoerster van de Stichting Rechtsbijstand Asiel zegt dat deze zaken vaak worden geseponeerd omdat het vergrijp klein is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden