Nigeria meldt herovering stad op Boko Haram

Het Nigeriaanse leger heeft vandaag de herovering van de stad Bama in de provincie Borno gemeld. De stad was begin september veroverd door de islamitische terreurbeweging Boko Haram. Bama is de op een na grootste stad in de provincie, die in het noordoosten van Nigeria ligt.

redactie
Nigeriaanse militairen in een patrouillewagen bij een vluchtelingenkamp Beeld afp
Nigeriaanse militairen in een patrouillewagen bij een vluchtelingenkampBeeld afp

Het Nigeriaanse leger meldde vandaag ook dat de strijdkrachten van het land met de legers van buurlanden Niger en Tsjaad een gezamenlijk militair hoofdkwartier hebben ingesteld om Boko Haram te bestrijden. Zo willen zij de militaire operaties tegen de islamitische terreurbeweging coördineren.

Het hoofdkwartier is volgens een woordvoerder van het Nigeriaanse leger direct operationeel geworden. Het moet niet alleen de acties tegen Boko Haram coördineren, maar ook de samenwerking tussen de militairen in het veld versterken.

Boko Haram, dat zich keert tegen alles wat westers is, heeft vooral in Nigeria duizenden mensen gedood. De terreurgroep is vooral in het noorden van Nigeria actief. De beweging beloofde deze maand trouw aan Islamitische Staat, dat een kalifaat heeft uitgeroepen in de delen van Irak en Syrië die de organisatie in handen heeft.

Meer over de strijd tegen Boko Haram

De Franse fotografe Bénédicte Kurzen legde als een van de eersten vast wat er over is van de Nigeriaanse steden waar terreurbeweging Boko Haram is verjaagd. Bekijk hier de fotoreportage.

Afrika-correspondent Kees Broere reisde eind februari naar Maiduguri, de bakermat van terreurorganisatie Boko Haram. Lees hier zijn verslag.

Boko Haram heeft begin deze maand een video naar buiten gebracht van twee onthoofde mensen. Schuift de terreurgroep steeds meer op richting IS?

Opmars

Het Nigeriaanse leger is de laatste weken bezig met een opmars in de strijd tegen Boko Haram. Met steun van buurlanden Niger, Tsjaad en Kameroen hebben militairen al een aantal overwinningen geboekt op de extremisten.

De Nigeriaanse regering krijgt in haar strijd tegen Boko Haram ook nog hulp van Zuid-Afrikaanse en Oost-Europese huurlingen. De inzet van buitenlandse 'soldiers of fortune' lijkt bedoeld om een militaire doorbraak te forceren aan de vooravond van de uitgestelde presidentsverkiezingen van 28 maart.

Het is het afgelopen jaar duidelijk geworden dat de Nigeriaanse regering de strijd tegen Boko Haram niet alleen af kan. Nu de beweging ook huis begint te houden in de buurlanden van Nigeria, wordt duidelijk dat het probleem de landsgrenzen van Nigeria overstijgt.

Een aantal Afrikaanse landen riep vorige week in een conceptresolutie de VN op een fonds op te zetten om de strijd tegen Boko Haram te ondersteunen. Het is de bedoeling dat er een speciale eenheid wordt gevormd door onder meer Nigeria, Kameroen, Tsjaad en Niger. De Afrikaanse Unie heeft al toestemming gegeven voor 10.000 manschappen om de terreurgroep te bestrijden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden