Nigeria en Senegal ebola-vrij; Spaanse verpleegster lijkt genezen

Nigeria is officieel ebola-vrij verklaard. Dat heeft het WHO vandaag laten weten. Er was ruim zes weken geen nieuwe ebolageval in het land geregistreerd.

Redactie
Het ziekenhuis in Madrid Beeld anp
Het ziekenhuis in MadridBeeld anp

Een land wordt ebola-vrij verklaard als er minimaal 42 dagen niemand met het virus besmet is geraakt. Dat is het dubbele van de incubatietijd.

De laatste ebolabesmetting in Nigeria werd ontdekt op 5 september, aldus de BBC. De grootste Afrikaanse economie telde in totaal 19 gevallen. Zeven mensen zijn eraan overleden: een diplomaat uit Liberia, vijf ziekenhuismedewerkers die hem behandelden, en een medewerker op het vliegveld met wie hij contact had.

Nigeria oogstte veel lof voor de voortvarende manier waarop het land ebola aanpakte. Circa 18.500 huisbezoeken zijn afgelegd aan 800 mensen die contact hadden gehad met de besmette personen in Lagos.

Eerder werd bekend dat ook Senegal de ziekte onder controle heeft. Senegal werd afgelopen vrijdag dagen door het WHO ebola-vrij verklaard.

Teresa Romero

De 44-jarige Teresa Romero testte zondag negatief op het virus. Pas als een tweede test ook negatief blijkt, kan met zekerheid worden gezegd dat ze genezen is. Deze tweede test moet binnen 72 uur worden afgenomen. In een verklaring is te lezen dat het ziekenhuis dit zo snel mogelijk wil doen.

Volgens een Spaanse krant werd de vrouw behandeld met antilichamen tegen het ebolavirus, afkomstig van patiënten die de ziekte hebben overleefd. Ook kreeg ze het experimentele medicijn favipiravir toegediend.

Statement

Javier Limon, haar echtgenoot, liet in een verklaring weten erg blij te zijn omdat 'we kunnen zeggen dat Teresa de ziekte heeft overwonnen. Ze kan makkelijk uit bed komen en eet bijna alles'.

Tijdens haar behandeling zijn 15 personen met haar in contact gekomen, waaronder haar echtgenoot. Geen enkele van deze personen vertoont symptomen van ebola.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden