Nieuw!

at zie je niet vaak, dat een vernieuwde vormgeving direct vertrouwd voelt. Het gebeurde maandag met het nieuwe jasje van RTL Nieuws: het zit als gegoten. Bijzonder, want de meeste kijkers zijn - net als de meeste lezers en deze schrijver - conservatief. Ze houden niet van verandering - totdat het oog gewend is, de vroegere vormgeving ineens hopeloos ouderwets aandoet en de geest zich klaarmaakt om ook de volgende verandering weer af te keuren.


Nu al oogt het oude RTL Nieuws van eergisteren. Die draaiende wereldbollen, schuivende continenten, het opgewonden, pompeuze klaroengeschal: de wereld van het nieuws zit vol ouds. De Britse vormgever Mark Porter kieperde het overboord en goot RTL Nieuws in de kaders van liggende iPhones 5 - die met die slanke lijfjes. Geen schelle muziek meer, maar een riedeltje waarin een licht nerveuze ('Urgentie!') polsslag is gebleven. Niet storend.


En dus stonden Rick Nieman (aanvankelijk door een hoge camera perspectivisch iets vertekend) en Merel Westrik tussen drie reusachtige schermen met ronde hoeken (tot in de belettering), waarop naar believen beeld geprojecteerd werd. In HD-kwaliteit, op breedbeeld, de Nederlandse huiskamer van nu is immers behangen met plasmaschermen.


De twee werden aangekondigd door een nieuwe leader, met onvermoede dank aan de VPRO-serie Nederland van boven. De blik van de kijker begint vanuit de horizon en richt zich in het volgende shot al vanuit vogelperspectief op Nederland. Het venster op de wereld zal zich toch niet vernauwd hebben? Nederland van boven: in het avondduister schiet een lijnenspel van licht kriskras door het land - u ziet hier hoe de zilvermeeuw van Ameland even op de Dam een patatje gaat halen. Nederland gaat massaal plassen in de pauze van de WK-finale.


De 'anchors' van RTL staan aan een witte, gebogen tafel (pardon: 'desk'), de grondtoon is blauw - de modekleur van nu. Het overheersende beeld: fris, helder en transparant. Nu al frisser dan het ook nog relatief jonge decor van het NOS Journaal.


Het grootste verschil: het loopje. De aanvankelijke opwinding over het loopje bij de NOS is sterk overdreven. Vaker staan Annechien Steenhuizen of Rob Trip wat verlaten in het midden van een ijzige vlakte. Hun spaarzame loopjes beslaan zelden meer dan twee meter. Vier, vijf stapjes van het scherm naar het rode tafeltje (een partje uit de O) waarop een iPad en een glas water staan. Vaker draaien ze zich om in gesprek met de correspondent in den vreemde, metersgroot geprojecteerd op het scherm achter hen. Het loopje stoort nauwelijks (meer), maar voegt ook niets toe.


Doen ze bij RTL dan ook niet. Zoals elke opsmuk ontbreekt. De geprojecteerde beelden achter de anchors ogen als op de iPad op schoot. Bij het NOS Journaal worden ze omlijst en doorsneden door die merkwaardige boekenplanken, mogelijk de verbeelding van groot uitgevallen luxaflex in het venster op de wereld.


Voor de gelegenheid had de researchredactie van RTL een feestelijk primeurtje gebakken: het is een zooitje bij het CBR. Examenkandidaten kregen rijbewijzen terwijl ze nog moesten afrijden. Volgens een steekproef bij 1100 rijschoolhouders zijn afgelopen drie jaar 175 rijbewijzen ten onrechte afgegeven, aldus de opening van RTL Nieuws. De cijfers die vertoond werden, waren niet allemaal even goed te lezen. Schoonheidsfoutje, iets met nieuwe formaten. Uitgerekend op die ene dag waarop het eindelijk eens draait om de vorm, in plaats van om de inhoud.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden