Nieuws

Harry's huis, Harry's bar

De Amsterdamse cultuurwethouder Carolien Gehrels verricht op vrijdag 11 oktober om 19.30 uur de opening van het Harry Mulisch Festival, in de foyer van de Amsterdamse Stadsschouwburg. Tot en met zondag 13 oktober is er een programma rond de op 30 oktober 2010 overleden schrijver. Met talkshows en toneel (Het stenen bruidsbed door Het Nationale Toneel), desgewenst voorafgegaan door het Harry Mulisch Menu. 'Proef de fascinerende wereld van Harry Mulisch', laat de organisatie geheimzinnig weten. Het mysterieuze menu (wordt het Soep lepelen met een vork?) telt drie gangen en gaat euro 29,- kosten. Verder op zondag vanaf 12 uur 'onverwachte ontmoetingen' in het Harry Mulisch Huis aan de Leidsekade 47. Daarbij moeten we denken aan collega-schrijvers en familieleden van de schrijver die een rondleiding geven. De vrijdag- en zaterdagavond eindigen voor de volhouders met napraten in Harry's Bar, van 23 tot 1 uur in de rotonde van de Stadsschouwburg.

Hermans uitgesteld

Dit was de week van de niet verschenen biografie. Eerst werd bekend dat de biografie van dirigent, pianist en muziekpaus Reinbert de Leeuw (75) niet kan verschijnen omdat het onderwerp in het laatste stadium geen toestemming gaf aan biografe Thea Derks, die al zeven jaar bezig was. Daarna volgde het bericht dat De mislukkingskunstenaar, het eerste deel van de biografie van W.F. Hermans (1921-1995), geschreven door Willem Otterspeer, niet op 17 oktober zal verschijnen, zoals was aangekondigd.

Wat zijn de problemen? Er zíjn geen problemen, bezweert Otterspeer: 'Het boek komt eraan, alleen een paar weken later; de definitieve datum weet ik niet, maar in elk geval dit jaar. Ik vrees dat ik aan het uitstel een beetje debet ben. Omdat ik maar bleef doorschrijven aan de in- en de uitleiding, kwamen er nieuwe voetnootjes bij en moesten er nieuwe drukproeven komen. Nu ben ik er tevreden over. Puntjes op de i, zou Hermans zeggen. Het is alleen maar mooier geworden.'

Van Dis thuis en uit

Morgenmiddag spreekt Adriaan van Dis in het Letterkundig Museum te Den Haag over zijn werkzaamheden als aantredend voorzitter van de Vrienden van het Letterkundig Museum (14 uur). Ook scheidend voorzitter Anna Enquist is van de partij. Begin oktober zal de nieuwe voorzitter in zijn hoedanigheid van schrijver voor een tournee van twee weken naar Zuid-Afrika vertrekken. Van Dis gaat in townships en op scholen in gesprek met jongeren. Zijn meest recente roman Tikkop (2010), die speelt in de Kaapvlakte, is zojuist verschenen in een Afrikaanse editie (Tikkop) en een Engelse (Betrayal).

Boekenweek 39

1. Wim de Bock: Jan Boskamp - Geen gezeik. Voetbal International (2)

2. Khaled Hosseini: En uit de bergen kwam de echo. De Bezige Bij (18)

3. Donna Tartt: Het puttertje. De Bezige Bij (1)

4. Rosamund Lupton: Zusje. Boekerij (27)

5. Kris Verburgh: De voedselzandloper. Bert Bakker (69)

6. Judith Koelemeijer: Hemelvaart. Atlas Contact (5)

7. Susan Smit: Gisèle. Lebowski (3)

8. Dan Brown: Inferno. Luitingh (19)

9. Lee Child: Ga nooit terug. Luitingh (1)

10. Simone van der Vlugt: Morgen ben ik weer thuis. Anthos (8)

Bestsellers CPNB-top 10. Tussen haken het aantal weken dat het boek in de CPNB-top 60 staat.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden