Nieuws

Lucebert was een blazer

Het mooiste jazzgedicht in de Nederlandse letteren staat op naam van Lubertus Swaanswijk alias Lucebert. In 1959 schreef hij Ghost of a Chance, een evocatie ('muziek die men maar eenmaal ziet') van het vlinderende saxofoonspel van Lester Young. 'Ik ben een gemankeerde saxofonist', zei de dichter dan ook over zichzelf. Die bekentenis wordt nu de titel van een hommage aan de schrijver en beeldend kunstenaar, die in 1994 overleed.

Op 1 november presenteert uitgeverij Huis Clos in het Amsterdamse Bimhuis een lijvig boek over 'Lucebert en jazz', met literaire en journalistieke bijdragen van onder anderen Gerrit Kouwenaar, Bernlef, Igor Cornelissen, Bert Vuijsje, Ben IJpma, Gillis J. Dorleijn en fotograaf Pieter Boersma. Om naar uit te kijken: het hoofdstuk over Luceberts platenkast, analoog aan De lezende Lucebert (2009), waarin de 6.604 titels in zijn boekenkast werden beschreven.

Tot de extra's behoren een cd met opnamen van de uitreiking van de Constantijn Huygensprijs 1965 aan Lucebert (met muziek door het Misha Mengelberg/Piet Noordijk-kwartet) en een met pianist Michiel Braams Flex Bent, die Luceberts Japanse epigrammen op muziek zette (slaap: het vertrouwde adres/ wakker: niet weten wat bezocht). Remco Campert belooft het eerste exemplaar van Ik ben een gemankeerde saxofonist in ontvangst te nemen.

Prijs voor leerzaamheid

Reis naar het continent - Nederland en de Europese integratie, 1950 tot heden van Mathieu Segers heeft de Prinsjesboekenprijs gewonnen voor het beste politieke boek van het seizoen 2012-2013. 'Niet zo'n opgewekt boek, wel heel leerzaam', concludeerde Martin Sommer eerder dit jaar in de Volkskrant. Even goed gaf hij het vier sterren.

Van de Hulst gerestaureerd

Voor schrijversgraven die restauratie behoeven is in 2008 het fonds Perzik van Onsterfelijkheid opgericht, vernoemd naar de roman van Jan Wolkers. Vanochtend om 11 uur wordt op de Utrechtse begraafplaats Soestbergen het gerestaureerde graf van de populaire kinderboekenschrijver en onderwijzer W.G. van de Hulst (1879-1963) onthuld. Dat is het startschot voor een ware Van de Hulst-hommage met lezingen en exposities, in de maanden september tot en met november. Vanmiddag reeds spreken kenners als Onno Blom en Joke Linders over de protestants-christelijke auteur van In de Soete Suikerbol en Het kerstfeest van twee domme kindertjes, in de Utrechtse Geertekerk, vanaf 14 uur.

Boekenweek 38

Bestsellers CPNB-top 10. Tussen haken het aantal weken dat het boek in de CPNB-top 60 staat.

1. Khaled Hosseini: En uit de bergen kwam de echo. De Bezige Bij (17)

2. Wim De Bock: Jan Boskamp. Geen gezeik. VI Boeken (1)

3. Rosamund Lupton: Zusje. Boekerij (26)

4. Judith Koelemeijer: Hemelvaart. Atlas/Contact (4)

5. Kris Verburgh: De voedselzandloper. Bert Bakker (68)

6. Dan Brown: Inferno. Luitingh (18)

7. Simone van der Vlugt: Morgen ben ik weer thuis. Anthos (7)

8. Susan Smit: Gisèle. Lebowski (2)

9. John Williams: Stoner. Lebowski (34)

10. Bert Wagendorp: Ventoux. Atlas/Contact (16)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden