Nieuws

Warren op de Solex

Aangetroffen in de nalatenschap van dichter, criticus en dagboekschrijver Hans Warren (1921-2001): Op de Solex door Algerië, een verhaal dat hij in 1950 schreef voor het blad Op de Solex, waarin het uiteindelijk nooit verscheen. Warren die brommert in Noord-Afrika? Allemaal verzonnen, laat bezorger en voormalig partner Mario Molegraaf weten: 'Warren heeft nooit op een Solex rondgereden en is ook nooit in Algerije geweest, behalve dan in zijn dromen.' Het verhaal is verschenen bij de Avalon Pers in een bibliofiele editie (90 exemplaren, euro 20,-).


Hamels lier blijft in de wilgen

Onder de Jan Campertprijzen die deze week werden toegekend, bevond zich Bewegend doel, de vierde dichtbundel van Micha Hamel (1970), die ook componist is. 'Grote diversiteit', zingt het juryrapport, 'rijke bundel, aanstekelijke lyrische gedrevenheid, gegarandeerd leesplezier'. Zou de prijs (5 duizend euro), die Hamel op 19 januari 2014 in Den Haag wordt uitgereikt, hem overhalen de lier weer uit de wilgen te halen? Want bij het verschijnen van Bewegend doel verklaarde Hamel zich voortaan uitsluitend weer op componeren te richten. Vincent Merjenberg van Hamels uitgeverij Atlas Contact: 'Ik vrees dat de prijs niet dit effect zal sorteren, hoewel wij dat graag zouden willen.' De dichter zelf bevestigt dit, aan de telefoon: 'De komende jaren wil ik het niet meer. Ik had er genoeg van. Bang om mezelf te gaan herhalen.' En na een aarzelende stilte. 'Het is allemaal theater natuurlijk, zo'n afscheid aankondigen. Misschien over een paar jaar weer. Maar ik ben wél heel blij met de prijs.'


Nederlandse beauty's in China

De 'Best Verzorgde Boeken' heet de jaarlijkse vlootschouw van Nederlands boekontwerp. In China klinkt het net iets bloemrijker, 'The Beauty of Books in China' heet het evenement daar. Vanwege de tiende editie, van 14 tot 20 november aanstaande, wordt er extra uitgepakt in Shanghai, met naast de reguliere exposities ook een Forum of International Book Designers en buitenlandse invités. Twee Nederlanders staan in de schijnwerpers: Joost Grootens (onder veel meer ontwerper van de jongste catalogus van de Best Verzorgde Boeken) en Piet Gerards (veteraan-vormgever van architectuurboeken en van zijn bibliofiele uitgeverij Huis Clos).


In Shanghai zijn van beiden vijftien tot twintig ontwerpen te zien. Piet Gerards selecteerde oudere hoogtepunten, zoals het monumentale Dat is architectuur uit 2001 (Uitgeverij 010), maar ook de net verschenen hommage aan kunstenaar Chaim Levano, Theater Levano (Huis Clos).


Wie meer van Gerards' hand wil zien, hoeft niet helemaal naar China. Vandaag om 16.30 uur opent een door hem ingerichte expositie in het Amsterdamse Athenaeum Nieuwscentrum, ter gelegenheid van de verschijning van Ik ben een gemankeerde saxofonist (Huis Clos), over de dichter Lucebert en de jazz. Onder meer te zien: hoezen van klassieke jazz-lp's uit Luceberts nalatenschap.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden