Nieuws

De Coster waarschuwt mannen

Terwijl veel mannelijke auteurs 'de loopgraven induiken en zich in een traditie plaatsen en hun identiteit daaraan ontlenen, zie je bij vrouwelijke schrijvers steeds vaker lef, bravoure en eigentijdsheid', poneerde de Vlaamse schrijfster Saskia De Coster woensdag op de opiniepagina van De Morgen. Ze noemde daarbij de namen van Zadie Smith, Juli Zeh, Jennifer Egan en landgenote Chika Unigwe. Des te vreemder, vindt De Coster, dat vrouwen niet voorkwamen in de toplijstjes van 2013, en dat de Gouden Uil nooit naar een vrouw is gegaan. Niettemin wil ze mannen waarschuwen: vrouwelijke schrijvers rukken op. Het lijkt erop dat De Costers klacht niet voor Nederland opgaat, gezien de recente winnaressen van de AKO- (Marente de Moor en Joke van Leeuwen) en Libris Prijs (D. Hooijer, toegegeven, in 2008). Het stuk van De Coster kreeg op Facebook één voorzichtige aanbeveling van Manon Uphoff: 'Kom. Dat deel ik.' Onder de vind-ik-leuk-reacties bevond zich Saskia De Coster.


Schaduwkind op muziek

Skuggbarn heet het in het Zweeds, Copilul umbra in het Roemeens, Varjulaps in het Ests. Met Schaduwkind, het kleine, concieze in memoriam van zijn dochtertje Isa, beleefde P.F. Thomése in 2003 zijn internationale doorbraak. Sindsdien blijkt het met de Max Pam Award bekroonde lamento een lang leven beschoren. Het werd in 2004 bewerkt voor toneel en verscheen een jaar later als luisterboek, met muziek van pianist Wolfert Brederode. Deze maand volgt nóg een bewerking: de schrijver leest zijn tekst in een tournee met de gitariste en componiste Corrie van Binsbergen, inclusief elf strijkers van het VU Orkest. Tekst en muziek gaan samen op in 'een film voor de oren', aldus corrievanbinsbergen.com. Zondag om 15 uur in UKC Utrecht; maandagavond in Griffioen Amstelveen; 2 februari VPRO Radio 6, 22.00 uur.


Brieven van Wilmink

Ouderwets smullen, noemt senior uitgever Vic van de Reijt van Nijgh & Van Ditmar de brieven van Willem Wilmink (1936-2003). In de loop van maart verschijnt diens Zelfportret in brieven, 400 pagina's, lopend van de studententijd van de dichter en liedjesschrijver tot aan de dag voor zijn dood. Van de Reijt: 'Willem had een chronische telefoonangst en prefereerde de brief. Hij is erg geestig en educatief. Het wordt een prachtig boek.' De chronologisch geordende keuze is gemaakt door Van de Reijt, die nog als student neerlandistiek in de klas heeft gezeten bij poëziedocent Wilmink, en de weduwe Wobke Wilmink-Klein.


Boekenweek 3

Bestsellers CPNB-top 10. Tussen haken het aantal weken dat het boek in de CPNB-top 60 staat.


1. Isa Hoes: Toen ik je zag. Artemis & co (9)


2. Han van Bree: Het aanzien van 2013.Spectrum (1)


3. Suzanne Vermeer: Winterberg. A.W. Bruna (1)


4. Kris Verburgh: De voedselzandloper. Bert Bakker (85)


5. Haruki Murakami: De kleurloze Tsukuru Tazaki en zijn pelgrimsjaren. Atlas Contact (1)


6. Rosamund Lupton: Zusje. Boekerij (43)


7. Saskia Noort: Debet. Anthos (9)


8. John Williams: Butcher's Crossing. Lebowski (7)


9. Arie Boomsma: Troost. CPNB (1)


10. Pauline Weuring & Kris Verburgh: Het voedselzandloperkookboek. Prometheus/Bert Bakker (14)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden