Nieuws

Abdolah valt van de boom

Kader Abdolah verlaat uitgeverij De Geus en zal zijn boeken voortaan publiceren bij Prometheus. 'Ik ben als een appel van de boom van De Geus gevallen', zegt de schrijver, die in 1993 bij De Geus debuteerde met de verhalenbundel De adelaars. Inclusief zijn latere titels, waaronder de bestseller Het huis van de moskee, heeft Abdolah een miljoen boeken bij De Geus verkocht.

Uitgever Eric Visser is 'erg verdrietig' om het vertrek. 'Ik draag Kader Abdolah en zijn werk een warm hart toe en ben eigenlijk sinds het begin met hem bevriend. Klachten heb ik niet van hem gehoord.' Abdolah zegt dat de transfer hem eveneens pijn doet: 'De mensen van De Geus zijn kameraden van vroeger en nu. Het is een proces waar ik zelf geen directe invloed op had. Zoals toen ik mijn vaderland verliet en mij ineens in Nederland bevond.' De komende zomer verschijnt zijn nieuwe roman bij Prometheus, Papegaai vloog over de IJssel. De oude titels blijven bij De Geus. Vissers conclusie: 'Er zijn uitgevers die een auteur graag groot maken. En er zijn uitgevers die ze liever kant en klaar kopen.'

Leduc alleen op het doek

Deze week in première in Nederland: Violette, de speelfilm van Martin Provost over de Franse schrijfster Violette Leduc (1907-1972), een vriendin van Simone de Beauvoir. Ooit was Leduc beroemd met haar autobiografische roman La Batârde (1964), hier bij De Bezige Bij verschenen als De bastaard. Of de film, waarin Emmanuelle Devos de hoofdrol vertolkt, een hernieuwde belangstelling inluidt voor het boek dat 'ieder decennium opnieuw wordt uitgebracht om vervolgens weer vergeten te worden' (aldus Jann Ruyters in Trouw), is ongewis. Jolanda van Dijk, van De Bezige Bij: 'Een herdruk staat nog niet gepland. En er komt ook geen filmeditie van De bastaard.' Wie Violette wil lezen, is aangewezen op het antiquariaat.

Na BB en MM nu ook HH

Daar liet Tommy Wieringa geen misverstand over bestaan, wie de inspiratie leverde voor zijn novelle Een mooie jonge vrouw, die vanaf 8 maart als Boekenweekgeschenk (oplage 700 duizend exemplaren) wordt verspreid over Nederland en Vlaanderen. Voor de jonge vrouw Ruth, met wie de hoofdpersoon (een microbioloog) een verhouding begint, heeft de actrice Hannah Hoekstra (1987, Gouden Kalf 2012) model gestaan. Wieringa zag haar in de film Hemel en de televisieserie Gerede twijfel: 'Ze deed alles goed.' Maar hoe kom je in contact met zo'n vrouw die, na BB en MM, ook nog eens is gezegend met de initialen HH? Door een boekje te schrijven, en haar het eerste exemplaar aan te bieden. Zo geschiedde eergisteren in de Openbare Bibliotheek Amsterdam, waar de CPNB vooruitblikte op de Boekenweek (8 t/m 16 maart). Het Boekenweek-essay Arctisch dagboek is geschreven door Jelle Brandt Corstius, die met gemengde gevoelens terugdenkt aan een cruise naar het Hoge Noorden.

Boekenweek 2

Bestsellers CPNB-top 10. Tussen haken het aantal weken dat het boek in de CPNB-top 60 staat.

1. Isa Hoes: Toen ik je zag. Artemis & Co (8)

2. Kris Verburgh: De voedselzandloper.Bert Bakker (84)

3. John Williams: Butcher's Crossing.Lebowski (6)

4. Saskia Noort: Debet. Anthos (8)

5. Rosamund Lupton: Zusje. Boekerij (42)

6. Pauline Weuringh & Kris Verburgh: Het voedsel- zandloperkookboek. Prometheus/Bakker (13)

7. Jonas Jonasson: De zonderlinge avonturen van het geniale bommenmeisje. Signatuur (5)

8. De Bosatlas. Nederland van boven. Noordhoff Atlasproducties (12)

9. Khaled Hosseini: En uit de bergen kwam de echo. De Bezige Bij (33)

10. Eben Alexander: Na dit leven. A.W. Bruna (10)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden