Nieuws

Nóg drie Komrijverzen

Bijna voltooid lag het manuscript van Gerrit Komrijs dichtbundel Boemerang op het bureau in zijn landhuis in Portugal, toen hij op 5 juli 2012 in een Amsterdams ziekenhuis stierf. Zijn echtgenoot Charles Hofman besloot dat de bundel met de laatste gedichten nog in hetzelfde jaar werd gepubliceerd, noodgedwongen in de onvoltooide staat. Na het uitbrengen van de bundel, die goed werd ontvangen, zijn er echter toch nog drie állerlaatste gedichten in de nalatenschap gevonden. Eén ervan, het twaalfregelige Ei, staat afgedrukt in het recent verschenen nummer 7 van Das Magazin. Met de andere twee gedichten wordt het opgenomen in de herdruk van Boemerang die De Bezige Bij over twee weken zal publiceren.


Bridget als weduwe

Een van de akeligste misdaden die een auteur kan plegen, is de brute moord op een geliefd romanpersonage. Lev Tolstoj deed het met Anna Karenina en Ivan Iljitsj, J.K. Rowling met Hedwig, Dobby en Perkamentus. Grote auteurs, diep betreurde doden; maar alles verbleekt bij wat Helen Fielding heeft geflikt, grondlegster van een genre dat later 'chicklit' werd genoemd. Mark Darcy, de verrukkelijke geliefde van Bridget Jones in de twee boeken die Helen Fielding over haar schreef, is dood! Het staat luid en duidelijk in Mad About the Boy, een nieuw, derde Bridget Jonesdagboek dat over ruim een week in de winkel ligt.


In 1995 kwam Bridget Jones tot leven in de columns die Helen Fielding schreef voor de Britse krant The Independent - lezers veronderstelden in het begin dat die columns de echte dagboeknotities van een bestaande Bridget Jones waren. In 1996 werden de columns gebundeld onder de naam Bridget Jones's Diary, drie jaar later verscheen een tweede deel onder de titel The Edge of Reason. De boeken verschenen in veertig landen, bereikten miljoenen lezers en werden verfilmd met Renée Zellweger in de rol van Bridget en Colin Firth in die van Mark Darcy. De keuze voor Firth was onontkoombaar, aangezien Helen Fielding haar Mark Darcy had vernoemd naar de mannelijke hoofdpersoon uit Pride and Prejudice van Jane Austen; de tv-verfilming van dat boek, halverwege de jaren negentig, met de toen nog tamelijk onbekende Colin Firth als Mr. Darcy (zie foto) was in Bridgets kringen zeer geliefd.


Na 1999 verdween Bridget in boekvorm uit beeld. Tot nu. Bridget is niet kunstmatig jong en strak gehouden, maar heeft de respectabele leeftijd van 51 jaar bereikt, is moeder van een jongen en een meisje en blijkt dus al vijf jaar weduwe. Andere belangwekkende nieuwsfeiten:


- Bridget woog na de dood van Mark 80 kilo en nu 61 kilo;


- Bridget twittert maar heeft nauwelijks volgers;


- Bridget kan nog altijd niet parkeren;


- Bridget kan nog altijd niet organiseren;


- Bridget kan nog altijd goed dronken worden;


- Bridget doet iets vaags met een Hedda Gabler-script;


- en Bridget heeft een twintig jaar jongere vriend, die Roxster heet.


Bridget Jones verschijnt op 14 oktober bij Prometheus in een Nederlandse vertaling, vier dagen na de Engelse versie.


Boekenweek 40

1. Donna Tartt: Het puttertje. De Bezige Bij (2)


2. Kris Verburgh: De voedselzandloper. Bert Bakker (70)


3. Stephen King: Dr. Sleep. Luitingh-Sijthoff (1)


4. Marique Maas: Muren van glas - Harde grenzen. Anthos Bibliotheque Noir (1)


5. Wim De Bock: Jan Boskamp - Geen Gezeik. VI (3)


6. Khaled Hosseini: En uit de bergen kwam de echo. De Bezige Bij (19)


7. Rosamund Lupton: Zusje. Boekerij (28)


8. Susan Smit: Gisèle. Lebowski (4)


9. Judith Koelemeijer: Hemelvaart. Atlas Contact (6)


10. Cynthia McLeod: Hoe duur was de suiker? Conserve (3)


Bestsellers CPNB-top 10. Tussen haken het aantal weken dat het boek in de CPNB-top 60 staat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden