Nieuws

AMSTERDAM - Planbureau vreest landbouwbeleid

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) vreest dat het nieuwe landbouwbeleid, dat in 2015 van kracht wordt, zal leiden tot problemen met milieu, natuur en dierenwelzijn, en tot een ongewenste schaalvergroting van de landbouw. Dat schrijft het bureau in twee rapporten die vrijdag zijn verschenen.

Nederland werkt al 25 jaar met plafonds op de veestapel, de zogeheten productiebegrenzing. Die begrenzing van het aantal varkens en kippen moet, in combinatie met de Europese quota voor melk, de productie van mest in toom houden, en daarmee de milieubelasting door mest, en de bijbehorende emissies.

In 2015 loopt die begrenzing echter af. Nu er directe eisen worden gesteld aan de luchtkwaliteit zijn de plafonds overbodig, is het idee. De afschaffing van de plafonds zou betekenen dat boeren geen 'dierrechten' meer hoeven te kopen (een boer die zijn veestapel verkleint kan de rechten verkopen aan een boer die wil uitbreiden) maar hoe dan ook kan uitbreiden - zolang hij maar binnen de bestaande milieuregels blijft.

Volgens het PBL moet daar echter niet te veel van worden verwacht. 'De regelgeving op het gebied van milieu en ruimtelijke ordening is tot nu toe niet robuust genoeg gebleken om de omvang van de veestapel te begrenzen en regionale ontwikkelingen verder te helpen', schrijft het bureau naar aanleiding van een regionaal experiment met een vrijere teugel.

Door het afschaffen van de productiebegrenzing zal de mestproductie toenemen. Dat betekent dat het duurder zal worden de mest kwijt te raken. In die concurrentieslag zullen kleinere bedrijven het onderspit delven, stelt het PBL. Ook: meer megastallen. Al met al 'blijkt dat er meer nadelen dan voordelen verbonden zijn aan de afschaffing van de productiebegrenzing'. Het planbureau vraagt de overheid om een 'integrale visie op het landbouwbeleid'.

'Onderzoek blootstelling landbouwgif nodig'

Amsterdam

De Gezondheidsraad pleit voor een onderzoek onder omwonenden van landbouwpercelen waarin wordt gekeken naar de blootstelling aan landbouwgif. Minister Schippers van Volksgezondheid en staatssecretaris Atsma van Milieu hadden de Gezondheidsraad begin dit jaar om een advies gevraagd.

Dat deden ze naar aanleiding van een uitzending van Zembla over gif in de Bollenstreek. Daarin pleitte Martin van den Berg, hoogleraar toxicologie aan de Universiteit Utrecht, voor beter onderzoek naar de risico's van bestrijdingsmiddelen voor mensen die in landbouwgebieden wonen.

Vooral bij teelt waarbij intensief middelen worden gebruikt om de gewassen te beschermen, zoals de bloembollenteelt, maken omwonenden zich druk om gezondheidsrisico's, schrijft de Gezondheidsraad.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden