Nieuws

Amsterdam -In Europa zijn niet genoeg plantenresten om 10 procent biobrandstoffen bij te mengen in benzine en diesel, zoals de Europese Commissie in 2020 wil. Dat blijkt uit onderzoek van Anna Sues, die daarop deze week aan de Technische Universiteit Eindhoven promoveerde. Brussel vindt biobrandstoffen alleen verantwoord zonder boomkap en zonder nieuwe aanplant, omdat dat concurreert met de voedselvoorziening. De benodigde biomassa mag alleen uit verzameld Europees plantaardig afval komen. 'Die ambitie is dus onrealistisch', aldus Sues.

Den haag -Staatssecretaris Joop Atsma (Milieu) gaat bekijken of het mogelijk is de verwijderingsbijdrage voor grote witgoedapparaten, zoals wasmachines en ijskasten, versneld af te schaffen. Als dat niet lukt, onderzoekt hij de mogelijkheid om deze heffing op nul te zetten, waardoor deze feitelijk ook wordt afgeschaft. Atsma deed de toezegging donderdag in de Tweede Kamer aan de SP en de VVD in een debat over afval. Begin dit jaar werd de verwijderingsbijdrage op kleinere elektronische apparaten al afgeschaft. Maar die op de grotere witgoedapparaten zal nog in stand blijven tot 2013. Volgens Atsma komt dat doordat Europese wetten Nederland verbieden de heffing nu al af te schaffen. Atsma gaat toch informeren naar de mogelijkheden. 'Ik denk niet dat het mogelijk is, maar we zullen het snel horen uit Brussel', aldus de bewindsman. De verwijderingsbijdragen hebben over de jaren honderden miljoenen euro's opgebracht. Met dit geld wordt de recycling van de apparatuur geregeld. Omdat de reserves de laatste jaren flink zijn opgelopen, werd eerder al besloten dat de verwijderingsbijdrage kan worden afgeschaft.

Amsterdam -Er komen geen windmolens in Nationaal Park Weerribben Wieden. De gemeenteraad van de gemeente Steenwijkerland verwierp deze week het collegevoorstel met grote meerderheid van stemmen. De raad vindt dat de 120 meter hoge molens afbreuk doen aan het landschap en de horizon.

Amsterdam -De Peruaanse overheid heeft toegegeven dat 70 tot 90 procent van het mahoniehout in zijn bossen illegaal wordt gekapt. Ook weet de overheid dat illegaal gekapt hout wordt 'witgewassen' door vervalsing van documenten, houtkap buiten de concessiegrenzen en omkoperij. Dit staat in een bericht (uit 2006) van de Amerikaanse ambassade aan het ministerie in Washington, onthuld door WikiLeaks. De toenmalige Amerikaanse ambassadeur in Peru, James Struble, baseerde zijn cijfers in de bewuste cable op schattingen van Inrena, het Instituut voor natuurlijke hulpbronnen van de Peruaanse overheid.


Volgens Survival International, een organisatie die zich inzet voor inheemse stammen, brengt de openbaarmaking verschillende Amerikaanse bouwmarkten in verlegenheid, zoals Home Depot. Zij hebben erkend dat zij nog altijd hardhout uit de Amazone importeren. Dat hout blijkt nu dus grotendeels illegaal. Volgens het bericht werd in 2005 88 procent van het hout door de Verenigde Staten geïmporteerd. Door de illegale kap dringen houthakkers steeds verder het Peruaanse oerwoud in.Stammen die nog nauwelijks met de moderne wereld in aanraking zijn gekomen, slaan daardoor volgens Survival International op de vlucht richting Brazilië.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden