Nieuws

En dan kunnen we ons nu buigen over de vraag waarom gisteren de halve wereldbevolking naar het afscheidsconcert van de dode Michael Jackson keek, waarom ik gisterochtend als tweede item van het nieuws op Radio 1 kreeg te horen dat zeven (7) Nederlandse fans een ticket hadden weten te veroveren...

En dat dus allemaal nog vóór de uitzending van het evenement zelf.

Dit alles op de dag waarop Trots op Nederland (ToN) van Rita Verdonk ‘een gewone partij werd’ zodat je er lid van kunt worden en de partij subsidie krijgt; de dag ook waarop Rita Verdonk zei dat die subsidie niet de reden was geweest van haar beweging een ‘gewone partij’ te maken en tevens de dag waarop ik daar hartelijk om moest lachen.

Dit alles op de dag waarop Paus Benedictus XVI zijn derde encycliek het licht deed zien, Caritas in Veritate, waarin hij constateerde dat blinde hebzucht en het najagen van winst de economische crisis en de armoe in grote delen van de wereld hebben veroorzaakt; de dag ook waarop ik me afvroeg waarom eerst het neo-liberale graaisysteem moest instorten voor de Paus tot dit inzicht kwam, terwijl de man wiens plaatsvervanger op aarde hij zegt te zijn tweeduizend jaar geleden al wees op het kwaad van blinde hebzucht en het najagen van winst.

Dit alles op de dag waarop Ad Melkert, die zich ooit onsterfelijk maakte aan de Tafel van Fortuyn, de speciale VN-afgezant werd voor Irak; de dag dus waarop ze in Bagdad de borst konden natmaken, want Ad komt eraan. De dag waarop Ad Melkert eindelijk ook eens een keer goed nieuws kreeg, nadat hij steeds maar werd gepasseerd voor mooie topjobs bij de VN. De dag ook waarop bleek dat Melkerts voorganger Steffan de Mistura heette, een naam waar nog nooit iemand van had gehoord – zodat onmiddellijk het vermoeden rees dat Ad Melkert was weggepromoveerd.

De dag waarop Lance Armstrong op een paar duizendste de gele trui miste.

De dag waarop de Chinese overheid doorging met het neerslaan van de opstand van de Oeigoeren en de dag waarop ik me wéér afvroeg waar die dan wonen, de Oeigoeren – dit tot mijn schande.

Dit alles op de dag waarop bekend werd dat de nieuwe hoge snelheidstrein tussen Amsterdam en Brussel Fyra gaat heten omdat het volgens de spoorwegen een woord is dat trots en zelfvertrouwen uitstraalt; de dag dus waarop je even trots mocht zijn op de jarenlange vertragingen, de miljardenoverschrijdingen en op het feit dat je godbetert nóg tot eind 2010 moet wachten voor je een beetje kunt doorkachelen naar Brussel.

De dag ook waarop Barack Obama openlijk zei dat hij niet zal toestaan dat Israël Iran aanvalt.

En de dag waarop Yolanthe Cabau van Kasbergen zei dat ze Wesley Sneijder best een leuke gozer vond, maar dat ze nog geen verkering hadden.

Niet zomaar een dag dus. Een dag die barstte van het nieuws – van het genegeerde nieuws.

Want we keken allemaal naar de gouden kist met Michael Jackson erin – het grootste komkommernieuws uit de mediageschiedenis.

Vanaf morgen leggen sociologen, psychologen, theologen, antropologen en andere duiders van de tijdgeest u uit waarom we dat deden. Ik zou het niet weten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden