Nieuws

Prijs Anna Woltz

Voormalig Volkskrant-columniste Anna Woltz (30) is met haar boek Ik kan nog steeds niet vliegen de winnares van de Thea Beckmanprijs 2012. Dat werd op zaterdag in themapark Archeon in Alphen aan de Rijn bekendgemaakt. De Thea Beckmanprijs is de jaarlijkse prijs voor het beste historische jeugdboek en genoemd naar de in 2004 overleden jeugdboekenschrijfster. Anna Woltz ontving de prijs uit handen van auteur Rindert Kromhout, die met Soldaten huilen niet vorig jaar de prijs in ontvangst mocht nemen.

De Thea Beckmanprijs gaat naar het beste historische boek voor lezers tot 12 jaar. Uit een lijst van in totaal 85 jeugdboeken selecteerde een jury vijf titels die kans maakten op de prijs. De juryleden waren Hubert Slings (Entoen.nu), Wilma van der Pennen (Leesplein), Gerry Platenkamp (kinderboekwinkel ManceMax, Deventer), Liesbeth Tonckens (Gelders Erfgoed) en Monique Veldman (Archeon).

Gouden lijst voor Andy Mulligan

De Britse schrijver Andy Mulligan is de winnaar van de Gouden Lijst, de prijs voor het beste vertaalde jeugdboek voor de leeftijdsgroep van 12 tot 15 jaar, zo maakte de stichting CPNB zaterdag bekend.

Hij krijgt de prijs voor zijn boek Trash dat verhaalt over drie vrienden die een uitzichtloos bestaan leiden op een vuilnisbelt. Een van de jongens vindt een tasje met daarin geld, een identiteitsbewijs, een sleutel en een geheimzinnig briefje. Die vondst is het begin van een reeks spannende avonturen. Mulligan werkte tien jaar als theaterregisseur tot hij na een reis door Azië besloot Engelse les en drama te gaan geven in India, Brazilië en Vietnam, maar ook in Groot-Brittannië. Eerder werd al bekend dat schrijfster Martha Heesen de Gouden Lijst won in de categorie oorspronkelijk Nederlandstalige boeken. Zij ontving de prijs voor het boek Bajaar.

Mulligan werd voor zijn eerste boek Ribblestrop (2009) genomineerd voor de 'Roald Dahl funny books award'. Met het vervolg, Return to Ribblestrop (2011), won hij de Guardian Childrens' Fiction Prize. Het derde deel, Ribblestrop forever! verscheen in 2012. Trash is het eerste boek van Andy Mulligan dat in het Nederlands is vertaald. Daarvoor is Esther Otten verantwoordelijk.

Büchprijs voor Komrij

De in juli overleden dichter Gerrit Komrij krijgt postuum de Boudewijn Büchprijs. De jury koos voor Komrij vanwege zijn inzet en belangstelling voor het zeldzame boek. De Büchprijs is in het leven geroepen ter herinnering aan de tien jaar geleden overleden schrijver en verzamelaar Boudewijn Büch en wordt uitgereikt aan mensen die erin zijn geslaagd een breed publiek voor het antiquarische boek te interesseren. 'Bij Komrij blijkt dat uit zijn essays en columns, de talloze bibliofiele edities van zijn werk en uit zijn eigen omvangrijke boekenverzameling', aldus de jury. De prijs wordt zaterdag 6 oktober uitgereikt tijdens de Amsterdam Antiquarian Book, Map & Print Fair in Amsterdam aan Komrij's partner Charles Hofman. Diederik van Vleuten nam in 2011 als eerste de onderscheiding in ontvangst. Adriaan van Dis houdt op 17 november de Boudewijn Büchlezing. (ANP)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden