Nieuwsfraude

Nieuwsuur: ‘Polen frauderen op grote schaal met WW-uitkeringen’

Poolse arbeidsmigranten frauderen op grote schaal met werkloosheidsuitkeringen. Door gebruik te maken van nepsollicitaties, valse handtekeningen en adresfraude zouden ze voor duizenden euro’s aan uitkeringen innen, terwijl ze in Polen aan het werk zijn of vakantie vieren.

Een kantoor van het UWV.   Beeld ANP
Een kantoor van het UWV.Beeld ANP

Dat stelt actualiteitenprogramma Nieuwsuur na eigen onderzoek. Volgens het onderzoek worden de Polen bijgestaan door tal van malafide tussenpersonen die op internet adverteren als boekhouder of administratiekantoor. Tegen betaling geven ze advies en helpen zij de controles van uitkeringsinstantie UWV te omzeilen.

Volgens de regels hebben werknemers, dus ook arbeidsmigranten, die minstens een halfjaar aan de slag zijn geweest recht op een WW-uitkering. Zij zijn wel verplicht om te solliciteren en moeten ook in Nederland verblijven. De werkelijkheid leert volgens Nieuwsuur dat een deel van de arbeidsmigranten is teruggekeerd naar Polen. Ook zijn ze niet actief op zoek naar een nieuwe baan.

De tussenpersonen zouden op hun naam nepsollicitaties doen en post van uitkeringsinstantie UWV via een nepadres onderscheppen. Waar nodig worden brieven door hen beantwoord en ondertekend en wordt er ‘bewijs’ geleverd aan het UWV dat de ontvanger van de uitkering in Nederland verblijft.

Kamer informeren

Zo zouden de tussenpersonen voor Nederlandse aankoopbonnen zorgen als het UWV vraagt om bewijzen dat de Polen in Nederland wonen. Verder adviseren ze de frauderende Polen om hun Nederlandse bankpas niet in hun geboorteland te gebruiken. Ook wordt de voormalige arbeidskrachten op het hart gedrukt om niet met het vliegtuig naar Polen te reizen, zo blijkt uit het onderzoek van Nieuwsuur.

Volgens Nieuwsuur, dat onder anderen sprak met UWV-medewerkers, zijn zo’n 150 tussenpersonen actief. Zij zouden alleen al in 2017 naar schatting 9.400 Polen hebben bijgestaan die een uitkering krijgen. Een steekproef van het UWV wees volgens Nieuwsuur uit dat eenderde van de Polen die een WW-uitkering heeft en die samenwerkt met een tussenpersoon, niet meer in Nederland woont. Dit zou betekenen dat duizenden Poolse oud-werknemers frauderen.

Het UWV zou al sinds 2012 van deze vorm van fraude weten, en slechts ‘beperkte maatregelen’ hebben getroffen. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zou sinds 2016 op de hoogte zijn, maar verzuimd hebben de Tweede Kamer te informeren. Tegen Nieuwsuur zegt het UWV met het ministerie te willen gaan overleggen over strengere wet- en regelgeving.

Grote fraude

Slechts twee tussenpersonen zijn in de afgelopen jaren gepakt en veroordeeld voor het bijstaan van voornamelijk frauderende Polen. Zij liepen tegen de lamp nadat het UWV in 2015 op het spoor kwam van een grote fraude met uitkeringen. Het tweetal uit Tilburg stond 315 personen bij, zo bleek uit het justitieel onderzoek.

Zij kregen een taakstraf van tachtig uur. De arbeidskrachten die ten onrechte een uitkering hadden ontvangen, moesten het geld terugbetalen. Ook kregen ze een boete van het UWV. Maar sindsdien zou slechts 15 procent van het uitkeringsgeld zijn terugbetaald.

De Tweede Kamer reageert geschokt op de fraude. VVD-kamerlid Dennis Wiersma vindt het ‘absoluut van de zotten’. Wiersma: ‘Kennelijk heeft de vorige minister, Asscher, besloten de Kamer hier ook niet over te informeren.’ SP’er Jasper van Dijk wil nog deze week opheldering van het kabinet. Van Dijk: ‘Waarom is de Kamer niet geïnformeerd? Waarom speelt deze fraude al zo lang en is deze niet aangepakt?’ CDA’er Pieter Heerma zegt het ‘schokkend’ te vinden dat de tussenpersonen en de Poolse arbeidskrachten zo makkelijk hun gang hun kunnen gaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden