Nieuws Leids Universitair Medisch Centrum

Nieuwsuur: ‘Patiëntveiligheid op Spoedeisende Hulp in gevaar bij LUMC’

Leids Universitair Medisch Centrum Beeld ANP

Op de Spoedeisende Hulp van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) is het zo druk dat de patiënten volgens artsen en verpleegkundigen in gevaar zouden zijn en complicaties op kunnen lopen. Dat meldt Nieuwsuur.

De medewerkers van de Spoedeisende Hulp (SEH) spraken anoniem hun zorgen uit tegenover Nieuwsuur en noemden de situatie onhoudbaar, omdat ze verwachten dat de problemen nog groter zullen worden: per 1 juli sluit het nabije Bronovo-ziekenhuis de Spoedeisende Hulp, zodat nog meer patiënten worden verwacht. Het personeel zegt structureel overbelast te zijn.

Als voorbeeld dragen ze een sterfgeval aan van een hartpatiënt, afgelopen februari. Volgens medewerkers zou er door drukte geen gespecialiseerd personeel van de Spoedeisende Hulp zijn geweest, waardoor zijn situatie niet goed zou zijn ingeschat, aldus Nieuwsuur. De man overleed binnen een dag, al zou niet duidelijk zijn of hij nog in leven zou zijn geweest als hij wel een goede behandeling had gehad. Het sterfgeval werd aangemeld bij de inspectie en wordt nog onderzocht. 

Andere voorbeelden die ze geven zijn patiënten die op de gang moeten liggen, en een patiënt met een hoofdwond die ongemerkt zo hard bloedde op de SEH dat hij een bloedtransfusie moest ondergaan.

Het LUMC zelf zegt in een reactie dat de zorg niet in gevaar is. ‘Wij hebben daar geen aanwijzingen voor’, zegt een woordvoerster van het academisch ziekenhuis.

Personeelstekort

Wel zegt het LUMC de capaciteitsproblemen te herkennen, en te proberen deze ‘in nauwe samenwerking met de medewerkers’ aan te pakken. ‘Dit is geen nieuw probleem’, aldus de woordvoerster. ‘Dit speelt al langer, en het speelt ook bij andere ziekenhuizen. De druk op Spoedeisende Hulpposten is heel groot, terwijl ziekenhuizen niet kunnen groeien. De medewerkers hebben het gevoel dat de werkdruk hoog is. Dat is herkenbaar. Er is een groot personeelstekort, de vraag is groter dan het aanbod en de patiënten worden steeds complexer. De balans staat onder druk.’

In het ziekenhuis zijn hierover al langer gesprekken gaande tussen de leidinggevenden en de medewerkers. Volgens het LUMC is een deel van de problemen opgelost. Over het sterfgeval van de hartpatiënt zegt het LUMC nog geen conclusies te willen trekken, omdat het onderzoek nog loopt. ‘We hebben vooralsnog geen aanleiding om te veronderstellen dat ‘overcrowding’ te maken heeft met dit incident.’

De problemen bij Spoedeisende Hulpposten van ziekenhuizen spelen al jaren. Vaak lossen ziekenhuizen die de drukte niet aankunnen, dit op door hun SEH tijdelijk te sluiten – een methode die ze steeds vaker toepassen. Dat gebeurt in Nederland vele malen per dag. Spoedartsen trokken hierover al eens aan de bel in een brandbrief. Daarin stelden ze: ‘De rek is er nu écht wel uit. Tot nu toe is het steeds goed afgelopen, maar als er niets verandert, gaat het een keer mis. Dat er iets moet veranderen is duidelijk.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden