Nieuwsuur: ex-MIVD'ers vrezen voor leven door uitlatingen Marco Kroon

Door de uitlatingen van oud-commando Marco Kroon vrezen twee ex-medewerkers van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) voor hun leven. Dat meldt Nieuwsuur.

Marco Kroon tijdens de viering van het 350-jarig bestaan van het Korps Mariniers in Rotterdam. Beeld ANP

Begin dit jaar werd bekend dat het Openbaar Ministerie onderzoek doet naar Kroon vanwege een geweldsincident in Afghanistan in 2007. Kroon verklaarde daarover later dat hij een vijand doodde, die hem eerder bij een geheime operatie in de hoofdstad Kabul gevangen had genomen. Toen hij de man na zijn vrijlating toevallig weer tegenkwam, schoot de Nederlander hem neer. 'Het was hij of ik', aldus Kroon.

De twee gewezen MIVD'ers, die anoniem hun verhaal vertelden tegenover Nieuwsuur, werkten jarenlang voor de geheime operatie waarover Kroon verklaarde. Ze werkten als tolk en contactpersoon voor bronnen bij Al Qaida en de Taliban.

Nu voelen ze zich in het nauw gedreven door het uit de school klappen door de drager van de Militaire Willems-Orde, de hoogste militaire onderscheiding. Ze zouden in het gezelschap van Kroon gezien zijn, waardoor ook hun familie gevaar loopt. Beide mannen zijn afkomstig uit Afghanistan, maar wonen al lange tijd in Nederland.

Rechtszaak tegen Defensie

De twee bereiden volgens Nieuwsuur een rechtszaak voor tegen Defensie, dat hun veiligheid zou moeten waarborgen. Volgens hun advocaat Michael Ruperti heeft Defensie veel goed te maken en moeten zijn cliënten geholpen worden bij het opbouwen van een nieuw bestaan elders in Europa.

Kroon meldde het betreffende geweldsincident pas vorig jaar bij Defensie, naar eigen zeggen om de missie niet in gevaar te brengen. Maar militaire experts toonden zich kritisch over de late melding en de verklaring van Kroon. Commando's riepen hem op te zwijgen in het openbaar, omdat hij met zijn uitingen hun veiligheid in het geding zou brengen.

Naar aanleiding van de verklaring van Kroon stelde Nieuwsuur onderzoek in. Het programma wilde de bevindingen daarvan in februari uitzenden, maar zag daarvan af op aandringen van minister Bijleveld van Defensie. Volgens de bewindsvrouw zou publicatie mensenlevens in gevaar kunnen brengen. Later onthulde Nieuwsuur dat Defensie vanwege de uitlatingen van Kroon militairen uit Afghanistan zou hebben teruggeroepen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden