Nieuwsrubrieken van omroepen op Radio 1 worden een programma

De actualiteitenprogramma's van AVRO, NCRV en KRO op Radio 1 worden met ingang van 1 september samengevoegd. De redactie van AKN-Nieuws zal dagelijks tussen zeven en negen een actualiteitenprogramma verzorgen....

Van onze verslaggever

HILVERSUM

De fusie van de AKN-programma's vloeit voort uit het zogenoemde clusterplan, dat voorziet in nog twee clusters: TROS/EO en VPRO/

VARA. Ook als het plan vandaag door de omroepen zou worden verworpen, gaat de fusie van de actualiteitenprogramma's door, aldus KRO-directeur G. Hulshof.

De nieuwe redactie begint met alle veertig redacteuren van AVRO's Radiojournaal, Hier en Nu Radio en Echo. De fusie heeft mogelijk wel gevolgen voor de freelancers van de drie omroepen.

De kerkelijke rubrieken van de NCRV en de KRO zullen verdwijnen. Het kerkelijk nieuws moet worden geïntergreerd in het nieuwsprogramma. De nieuwe redactie wordt gehuisvest in de radiostudio van de NCRV.

Ook voor de tv hebben de AKN-omroepen, nieuwe afspraken gemaakt. Met de regionale omroepen is overeengekomen dat er tussen zes en zeven 's avonds een zogenoemd vensterprogramma komt. De tien zenders van Nederland 1 worden zo geschakeld, dat regionale programma's kunnen worden uitgezonden. In het noorden en oosten van het land, in Noord-Holland, in Brabant en misschien in Limburg zou op 1 september al met regionale tv via Nederland 1 kunnen worden begonnen.

Het programma van de regionale omroepen zal vooral uit nieuws en sport bestaan. Voor de regio's waar de regionale omroepen nog geen televisie maken, zenden de AKN-omroepen een speciaal programma uit.

Het vensterprogramma kost 65 miljoen gulden per jaar. Via een verhoging van kijk- en luisterbijdrage zou 35 miljoen moeten worden opgebracht. Tien miljoen moet komen uit regionale reclame en twintig miljoen uit de landelijke omroepgelden.

In het dagelijks bestuur van de NOS heeft VARA-directeur Marcel van Dam zich hiertegen verzet. Van Dam vindt het te duur. Hij zou ook vrezen dat de regionale omroepen straks de landelijke omroepen concurrentie aan doen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden