Nieuwslezer met nuance

Nieuwslezer en voice-over met goed verstand, een prettige persoonlijkheid en 'personal power'. Dat was Arend Langenberg.

Arend Langenberg was meer dan een stem, maar veel scheelde het niet. De man die in de nacht van zaterdag op zondag op 63-jarige leeftijd overleed aan kanker, was als de nieuwslezer met de karakteristieke, donkere stem via de radio (ANP, Radio Veronica, Sky Radio, Classic FM) decennialang te gast in de Nederlandse huiskamers.


Op boekingsbureau Vox Cast wordt zijn stem aangeprezen als 'betrouwbaar, zakelijk, overtuigend'. Op de vraag wat iemand tot een goede nieuwslezer maakt, antwoordde hij in 2002 in een interview met Radio.nl: 'Een goed verstand, prettige persoonlijkheid, een goede stem en een grote hoeveelheid personal power.'


Afgaande op de grote hoeveelheid reacties van radio- en televisiemakers die zondag reageerden op zijn dood, had Langenberg het allemaal. Peter R. de Vries was een van hen.


Zeventien jaar lang was Langenberg de voice-over van diens misdaadprogramma op televisie. De Vries betoonde hem eer op Twitter, nadat hij dat elf jaar geleden al eens uitgebreid had gedaan in een column in het weekblad Panorama:


'Alles moet tot op de halve seconde corresponderen met het beeld, de kijker moet de geringste nuances die twijfel, verbazing, vragen, ongeloof (...) uitdrukken, kunnen horen. Het is echt niet zomaar 'voorlezen' wat hij doet. De afgelopen zes jaar heeft hij honderden dossiers voor ons ingesproken en is hij een onmisbaar onderdeel van onze formule geworden.'


Er was nog meer: 'Daarbij zorgt Arend altijd voor een vrolijke noot, hij kent de nieuwste schuine moppen en ik heb in Hilversum nog nooit iemand gesproken die hem niet mag.'


Langenberg groeide op in Amsterdam, maar bracht een groot deel van zijn jeugd door in Engeland. Zijn vader, een zakenman, werkte in Kent. Zijn zoon wilde acteur worden, maar het plan om te gaan studeren aan de Royal Academy of Dramatic Art werd afgekeurd. In plaats daarvan werd gehoopt op een loopbaan in de scheepvaart, als 'scheepsbevrachter in opleiding' bij het Nederlandse bedrijf Van Ommeren.


Hij weigerde, maar kwam korte tijd later, in 1970, alsnog op een schip terecht: de Norderney van zeezender Radio Veronica. Het was de opstap van een lange loopbaan als nieuwslezer bij (merendeels) commerciële radiostations. Na een nacht op een reddingsboot te hebben doorgebracht in zwaar weer, maakte hij de overstap naar het ANP. Voor het persbureau las hij jarenlang het nieuws voor op de nationale radiostations.


In 2001 kreeg hij een Marconi Award in de categorie 'beste stem'. In 2007 was zijn gezicht kortstondig bekender dan zijn stem, vanwege zijn deelname aan de SBS-show Sterren dansen op het ijs. Een jaar later werd bij hem darmkanker geconstateerd.


Het kwam niet meer goed, maar Langenberg bleef strijdbaar. In april van dit jaar zei hij in een interview met De Telegraaf: 'Dat ik kanker heb, is voor mij niet meer dan een hobbel op mijn levenspad. Ik geniet enorm van alles wat wél voorspoedig in mijn leven gaat.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden